Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 44,6% του πληθυσμού

Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα ισχυροποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμφώνησαν πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που τοποθετήθηκαν κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα.

Στις αρνητικές επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν καταγραφεί αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια πολύ δυσμενή θέση, στις τελευταίες θέσεις κάθε αναπτυξιακού δείκτη και στις πρώτες κάθε αρνητικού δείκτη.

«Αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ευθύνη και άγχος, σαν πολιτικό σύστημα γενικά και σαν νέα Περιφερειακή Αρχή, όχι για το αν θα ανταπεξέλθουμε στην ευθύνη αλλά να παλέψουμε με τον πιο σημαντικό εχθρό μας, που είναι ο χρόνος. Γιατί αυτό που αποδεικνύεται από τα νούμερα αυτά, πλην άλλων, είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Φαρμάκης κατέθεσε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα παράλληλης μεταφοράς των πόρων. Επεσήμανε παράλληλα στα θετικά των δεικτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ότι οι παραγωγικές δυνάμεις, παρά τους δυσμενείς δείκτες, παραμένουν στην περιοχή.

«Ναι τώρα είναι η ώρα για μια νέα πολιτική, νέα αυτοδιοίκηση, μια νέα ανάπτυξη. Μια νέα εποχή για όλους» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα, ενώ τα ελλείμματα είναι μεγάλα και χρονίζοντα.

«Τρέχουμε να καλύψουμε αδράνειες και ελλείψεις ή αστοχίες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο που σέβεται το χθες αλλά κυρίως προετοιμάζει το μεθαύριο» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και κατέληξε: «Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. 

Πρέπει να ενισχύσει την ανθρωποκεντρική της αντίληψη. Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας δεν θα έρθει από έναν άνθρωπο, θα έρθει από όλους και θα είναι για όλους»