Βυθίστηκαν στο πένθος τα Καλάβρυτα - Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης Βασίλης Τσαπάρας

Τα Καλάβρυτα  αποχαιρετούν, ένα γνήσιο Καλαβρυτινό, ένα πραγματικό πατριώτη, ένα μεγάλο ευεργέτη. Ο λόγος για τον Βασίλη Τσαπάρα  που έφυγε χθες, από τη ζωή. Ο Βασίλης Τσαπάρας γεννήθηκε πριν από 91 χρόνια στα Καλάβρυτα, όπου και μεγάλωσε σε ένα αρχοντικό, στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας».

Το κτίριο έχει μακρόχρονη ιστορία και γι’ αυτό, μεγάλη ιστορική αξία. Ρυθμού βυζαντινού, κτίστηκε πιθανότατα το 1440, μετά την παράδοση των Καλαβρύτων από το Θωμά Παλαιολόγο στο νεότερο αδελφό του Κωνσταντίνο, μετέπειτα αυτοκράτορα.

Το κτίριο, μετά τους Παλαιολόγους, τους Ενετούς, τους Τούρκους και άλλους Έλληνες ιδιοκτήτες και ενοίκους, περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τσαπάρα.

Σε αυτό το σπίτι – αρχοντικό, ο εκλιπών Βασίλης Τσαπάρας, έζησε και μεγάλωσε. Ο πατέρας του ο Αλέξανδρος Τσαπάρας Καλαβρυτινός, δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του η Ουρανία, δασκάλα, γονείς καταξιωμένοι, ευγενικοί, αξιοπρεπείς, ανάθρεψαν το μονάκριβο παιδί τους με αξίες, ήθη και έθιμα της παραδοσιακής Καλαβρυτινής οικογένειας.

Ο Βασίλης Τσαπάρας ευγενικός, διακριτικός από πολύ νωρίς ξεχώριζε για το ήθος του, την αγωγή του, την παιδεία του. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στα Καλάβρυτα, με σεβασμό στους δασκάλους του και τους καθηγητές του, χωρίς προκλήσεις, αθόρυβα και με άριστες επιδόσεις. Το 1939, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ο Βασίλης Τσαπάρας εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική. Πριν ακόμα πάρει το δίπλωμα του, διορίστηκε στον Ο.Τ.Ε.

Με το ήθος και την συνέπεια που τον διέκριναν και με τις ικανότητες του καταξιώθηκε να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας και να φτάσει στην κορυφή, γενικός διευθυντής στον Ο.Τ.Ε., μέχρι την συνταξιοδότηση του. Πορεύτηκε με αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό και σεβασμό στον πλησίον του. Το 1958 παντρεύτηκε την Αλίκη Ζωγράφου, υπάλληλο της Εθνικής Τραπέζης. Αξιόλογη, δραστήρια και δημιουργική, στάθηκε στο πλευρό του εκλεκτή σύζυγος.

Έζησαν μαζί, για 55 χρόνια, με αλληλοσεβασμό, αγάπη και κατανόηση.
Το 1977, ο καλός πατριώτης, ο Καλαβρυτινός Βασίλης Τσαπάρας, επί Δημαρχίας αειμνήστου Πάνου Πόλκα, δωρίζει στο Δήμο Καλαβρύτων το σπίτι του, το «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», εις μνήμην των γονέων του Αλεξάνδρου και Ουρανίας. Το σπίτι – αρχοντικό, που το 1943, την ώρα του χαλασμού, δεν κάηκε, στάθηκε όρθιο και στέγασε πενήντα μανάδες και ορφανά. Δωρίζει όχι ένα απλό σπίτι, αλλά ένα παλάτι. Το παλάτι της Παλαιολογίνας. Πράξη μεγαλόπρεπη, αποκορύφωμα γενναιοδωρίας, θησαυρός που προσφέρθηκε απλόχερα, με πολλή αγάπη. Μεγαλειώδης χειρονομία, που απαιτεί δύναμη και θυσία.

Είναι δύσκολο να προσφέρεις το σπίτι που στους χώρους του αναβιώνεις παιδικά χρόνια, εφηβικά σκιρτήματα, νεανικά όνειρα. Και ο Βασίλης Τσαπάρας θυσίασε συναισθηματικούς δεσμούς με την πατρική γωνιά, ανθρώπινες αδυναμίες, προσωπικό συμφέρον και δώρισε το σπίτι του στην πατρίδα μας.

Για το κοινό καλό ο εκλιπών, γενναιόδωρα, προσέφερε το πολύτιμο πολιτιστικό και ιστορικό αυτό απόθεμα στην κοινωνία των Καλαβρύτων και πράγματι, ύστερα από συνεχείς και επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής των Καλαβρύτων, το Υπουργείο Πολιτισμού, ανέλαβε και ολοκλήρωσε την αναστύλωση του Αρχοντικού που βασίστηκε στην μελέτη του Αρχιτέκτονα Μηχανικού καθηγητή Σόλωνα Κυδωνιάτη.

Το κτίριο που ολοκληρώθηκε το 2000, παραδόθηκε επίσημα στο Δήμο Καλαβρύτων το 2003.
Σύμφωνα με τη δωρεά του αείμνηστου Βασίλη Τσαπάρα, που όριζε το «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας να χρησιμοποιηθεί προς εξυπηρέτηση κοινής ωφέλειας σκοπού ή έργου», ο χώρος έχει ήδη μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού που στεγάζει περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τομέα της μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας, δραστηριότητες έρευνας και συλλογής στοιχείων για την τοπική ιστορία, λαογραφία και πολιτισμό.

Η γενναιόδωρη ενέργεια του εκλιπόντος Βασιλείου Τσαπάρα να δωρίσει το «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» στα Καλάβρυτα, που επιβλητικό και αγέρωχο στολίζει τον τόπο μας, μαρτυρώντας την πολύχρονη ιστορία του, αποτυπώνει το μέγεθος της προσωπικότητας του δωρητή.

Η ανεκτίμητη πράξη της δωρεάς του, χαρακτηρίζει τον πατριώτη, τον ΑΝΘΡΩΠΟ Βασίλη Τσαπάρα, που απλόχερα, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό συμφέρον, μας χάρισε όχι ένα κομμάτι από την περιουσία του μόνο, αλλά ένα κομμάτι από τη ζωή του, και επέτρεψε έτσι σε μας, αλλά και τους εκατοντάδες επισκέπτες στον τόπο μας, να συναντούν ανάμεσα στους χώρους του Αρχοντικού τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας και τις περιπέτειες των εποχών της.

Σε αναγνώριση της πολύτιμης και εξαιρετικής για τον τόπο και την πολιτιστική του ανάπτυξη προσφοράς του εκλιπόντα Βασίλη Τσαπάρα, ο Δήμος των Καλαβρύτων, τον Αύγουστο του έτους 2007, έχει τιμήσει τον εκλιπόντα με το μετάλλιο της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων και έχει ονομάσει τη μεγάλη και κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχοντικού σε αίθουσα «Βασιλείου Τσαπάρα», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πράξη δωρεάς του, ως ελάχιστη απόδοση τιμής, για την ευεργεσία του στην πόλη των Καλαβρύτων και το Δήμο μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, με ομόφωνο ψήφισμα του, χθες επί την αγγελία θανάτου του, για τους προαναφερθέντες λόγους, εκφράζει:

Τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του στη πολυαγαπημένη σύζυγο του εκλιπόντα Αλίκη.
Αποφασίζει να παραστεί ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία του.

Διαθέτει το ποσό των 500,00 ευρώ στην Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, της οποίας ενεργό και δραστήριο μέλος, ήταν ο εκλιπών, μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Ομοίως διαθέτει το ποσό των 500,00 ευρώ, ως έπαθλο σε διαγωνισμό έκθεσης των μαθητών των γυμνασίων και λυκείων του Δήμου μας με θέμα: «Η σημασία της δωρεάς πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου στο κοινωνικό σύνολο», με προφανή σκοπό να γνωρίσουν οι νέοι μας την ιστορία, τη ζωή και το μέγεθος της προσφοράς του εκλιπόντος.

Ο εκλιπών Βασίλης Τσαπάρας, με την πράξη και δωρεά του ακινήτου του στο Δήμο, αλλά και με τη ζωή του, αποτελεί παράδειγμα και φανερώνει το ήθος, την αξία και την αγάπη στα Καλάβρυτα, ενός Καλαβρυτινού, που όσο μακριά και αν βρεθεί δεν ξεχνά, αγαπά τον τόπο του φανερώνοντας τη συμβιωτική σχέση, τη σχέση μάνας προς παιδί, που είχε μαζί του.