Αναστάτωση και ανησυχία στο Λάππα - Χιλιάδες εργάτες γης χωρίς κανένα μέτρο

Επέστρεψε, στον υπερθετικό βαθμό, η αναστάτωση και η ανησυχία στο Λάππα της Δυτικής Αχαΐας, αφού σε περίοδο εφαρμογής αυστηρών μέτρων υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό, όπως και απαγόρευσης της ασύστολης ημερήσιας και νυχτερινής κυκλοφορίας, οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν θεατές των χιλιάδων αλλοδαπών που διαβιούν και εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας, χωρίς την παραμικρή νομιμότητα αλλά και δίχως κοινωνικούς ή υγειονομικούς φραγμούς.

Την τελευταία περίοδο, οι 4.000 περίπου εργάτες γης αυξάνονται εμφανώς μέσα στον οικιστικό ιστό του κεφαλοχωρίου, προκαλώντας πολλά προβλήματα, αφού διαμένοντας σε σκηνές και παράγκες -άθλιων κατά κοινή ομολογία συνθηκών- κυκλοφορούν ως «μπουλούκια» σε κεντρικά μέρη και φτάνουν σε τέτοιο σημείο που ουρούν ή και αφοδεύουν σε πλατείες, με τα σκουπίδια τους διάσπαρτα μπροστά σε καταστήματα και νοικοκυριά.

Γι' αυτούς, μέτρα πανδημίας δεν υπάρχουν. Οι «φυλές» στοιβάζονται κατά δεκάδες το πρωί σε οχήματα - ψυγεία καθ' οδόν στα χωράφια.

Άλλες ώρες κινούνται μαζικά κατά ομάδες (από 10μελείς μέχρι και 100μελείς) ή βρίσκονται σε «οργανωμένους», πλην όμως παράνομους, καταυλισμούς σε χωράφια ή και σε μεμονωμένους (με νάιλον) πρόχειρες κατασκευές, στα 100 μ. δίπλα στο ποταμό «Λαρισό».

Εκεί μάλιστα, μόνιμοι κάτοικοι από Λάππα και Μετόχι, καταμαρτυρούν πως έχουν δημιουργήσει χώρους σαν καφενεία, εστιατόρια και όλα τα λύματα μαζί και οι ακαθαρσίες τους πέφτουν στο ποτάμι και να καταλήγουν στη Λιμνοθάλασσα.

Η κατάσταση έχει καταγγελθεί στα κεντρικά της Αστυνομίας στην Πάτρα, αλλά ενώ από εκεί έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα επιληφθεί, ποτέ κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρότι οι μισοί από τους αλλοδαπούς δεν έχουν ούτε καν νόμιμα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα.

Ακόμα, κυκλοφορούν με δίκυκλα ή και παλιά ΙΧ, τα οποία έχουν προμηθευτεί από ντόπιους (έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ) αλλά χωρίς την παραμικρή νόμιμη μεταβίβαση.

Όσο κι αν οι αλλοδαποί εργάτες δεν επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά (κλοπές ή επιθέσεις), η υγειονομική απειλή παραμένει, οικογένειες ενοχλούνται συν τοις άλλοις και από δημόσιες ομοφυλοφιλικές σκηνές, ενώ πάνω από 10 καταστήματα ιδιοκτησίας Μπαγκλαντέζων λειτουργούν «κανονικά» στην αγορά.

Στο ερώτημα τι κάνει η Κοινότητα Μετοχίου ή ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, οι ίδιοι οι κάτοικοι απαντούν πως οι αιρετοί θέλουν κάτι ν' αλλάξει στο Λάππα, αλλά δεν τους περνάει.

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση του δημάρχου Σπ. Μυλωνά προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, στη οποία καμία ανταπόκριση δεν είχε.

Του είχε προτείνει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος με βασικούς άξονες, την πλήρη καταγραφή των αναγκών απασχόλησης στη γη, διακρατικές συμφωνίες για άφιξη προβλεπόμενου αριθμού εργατών, χρόνο παραμονής, τόπο απασχόλησης, συνθήκες διαμονής, αμοιβή και ασφάλιση, συστηματικά - επαναλαμβανόμενα τεστ, όπως και σταθερούς χώρους κατοικίας με μέτρα και περιορισμό της κινητικότητάς τους.

«Υπάρχει γενικότερο ζήτημα και κίνδυνος μετατροπής τους σε εστία υπερμετάδοσης του ιού και απαιτείται συνεργασία για τη διευθέτηση του ζητήματος» λέει ο κ. Μυλωνάς.

 

Πηγή: pelop.gr