"Οι διαδρομές ενός διπλωμάτη" (Αλ. Μαλλιάς) στο Πολύεδρο

"Οράματα και χίμαιρες - Διαδρομές ενός διπλωμάτη" είναι το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης. Πριν από τρία χρόνια είχε προηγηθεί το βιβλίο του με τίτλο "Η άλλη κρίση - Η μαρτυρία ενός πρέσβη" από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

Το βιβλίο που προλογίζει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος σημειώνοντας και τα εξής:

"[...] Να λοιπόν το πρώτο χαρακτηριστικό του παρόντος βιβλίου: η ενότητα που παρουσιάζει, ενότητα ύφους και ουσίας, η οποία διατρέχει τις σελίδες του, παρ' ότι ο συγγραφέας, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, αλλάζει ιδιότητες: από φοιτητής στο υπό εκκόλαψη τότε ακόμη Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε νεαρό διπλωμάτη, από υποψήφιο πολιτικό (στο δεύτερο και απολαυστικότερο κατά τη γνώμη μου κεφάλαιο του βιβλίου), σε "σοφό", που διατυπώνει τις απόψεις του για όλα τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, και μετά σε διπλωμάτη ειδικών αποστολών [...]"

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Διαβάζεται εύκολα, σχεδόν σαν εφημερίδα. Η γλώσσα είναι απλή. Ο συγγραφέας αποφεύγει εξεζητημένες και δυσκολονόητες διατυπώσεις.

Συνδέει τα προσωπικά του βιώματα από την μακρόχρονη θητεία του σε καίριες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών με τις σημερινές εξελίξεις. Τα Βαλκάνια και η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από το μέτωπο της Ουκρανίας μέχρι τον Περσικό Κόλπο και στην Βόρεια Αφρική βρίσκονται στο κέντρο της ανάλυσης του.