Σοβαρά οικονομικά προβλήματα για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Το «κούρεμα» ήταν… ακριβό
Όπως εξήγησε στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο Πρύτανης Γ. Παναγιωτάκης το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, είχε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας 5,395 εκατ. ευρώ τα οποία μετά την εφαρμογή του PSI μειώθηκαν στα 3,155 εκατ. και με την ανταλλαγή των ομολόγων συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο, στα 1,650 εκατ. ευρώ.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, πλέον, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών του, συζήτησαν χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Παναγιωτάκης, σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Χρ. Κροντηράς.
Όπως εξήγησε στον Περιφερειάρχη ο κ. Παναγιωτάκης το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας 5,395 εκατ. ευρώ τα οποία μετά την εφαρμογή του PSI μειώθηκαν στα 3,155 εκατ. και με την ανταλλαγή των ομολόγων συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο, στα 1,650 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου μειώθηκαν κατά 73% γεγονός που, πλέον, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου και, κυρίως, στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
Ο κ. Πρύτανης τόνισε ότι το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας. Πρόσθεσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είχε καμία ενημέρωση για τους κινδύνους που υπήρχαν σε ό,τι αφορά στα αποθεματικά τους και μάλιστα υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών – περίπου 3 εκατ. ευρώ- προέρχονταν από ιδιωτικούς πόρους, από το ΤΣΜΕΔΕ, και προορίζονταν για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών αναγκών των Πολυτεχνικών Σχολών.
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ότι υφίσταται πρόβλημα και με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου καθώς με τον νέο νόμο την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν έχει, όπως συνέβαινε έως τώρα, η Σύγκλητος αλλά το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο, ως όργανο, δεν υφίσταται στο Πανεπιστήμιο.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε και στις ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Όπως ανέφερε στον Περιφερειάρχη ο κ. Παναγιωτάκης μέχρι τον Αύγουστο οι δαπάνες σίτισης και στέγασης καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να καλύπτονται από το Πανεπιστήμιο άρα είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να γίνει, χωρίς χρονοτριβή, από το Υπουργείο Παιδείας η πρόβλεψη των σχετικών πόρων ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και να μην υπάρξουν προβλήματα.
Για τα ζητήματα αυτά ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ετοιμάζει ήδη παρέμβαση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη με αίτημα να εξεταστούν από το Υπουργείο. «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένας χώρος Παιδείας και Έρευνας, είναι και ένας βασικός αναπτυξιακός πόλος για την Δυτική Ελλάδα. Άρα, οφείλουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Πρόταση για νέο κτίριο στην Εστία
Παράλληλα, οι κ.κ. Παναγιωτάκης και Κροντηράς ζήτησαν από τον κ. Κατσιφάρα να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ της κατασκευής νέου κτιρίου της Φοιτητικής Εστίας ώστε ν’ αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετουμένων φοιτητών. Όπως επεσήμαναν εξαιτίας του σεισμού του Ιουνίου του 2008 από την Φοιτητική Εστία χάθηκαν 276 κλίνες με αποτέλεσμα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, να έχει περιοριστεί ο αριθμός των φοιτητών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.
Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι άμεσα η Περιφέρεια θα εξετάσει την επιλεξιμότητα της σχετικής δαπάνης και αν τηρούνται οι προϋποθέσεις η πρόταση θα γίνει αποδεκτή. «Στη σημερινή δύσκολη εποχή για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους έχουμε χρέος να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να στεκόμαστε στο πλάι τους», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε και μια σύντομη επισκόπηση της πορείας έργων του Πανεπιστημίου της Πάτρας που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια