Περισσότερες ημέρες εφημερίας και λιγότερες αμοιβές φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Περισσότερες ημέρες εφημερίας και λιγότερες αμοιβές θα σημάνει για τους νοσοκομειακούς γιατρούς η εφαρμογή του νομοσχεδίου για το ωράριο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, όπως επισημαίνουν μέλη της ιατρικής κοινότητας. Όπως επισημαίνεται, η υπάρχουσα κατάσταση, που σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίες βγαίνουν οριακά, θα γίνει χειρότερη, γιατί οι νέες ρυθμίσεις απαιτούν προσλήψεις για να έχουν θετικά αποτελέσματα.

«Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά στο εφημεριακό πρόγραμμα είναι ότι η εφημερία θα είναι 12ωρη και όχι 24ωρη και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το ιατρικό προσωπικό να δεσμεύεται περισσότερες ημέρες για να συμπληρωθούν οι 24 ώρες. Επίσης, η αποζημίωση των εφημεριών αυξάνεται οριζόντια κατά 6%’ αλλά χωρίς να αποζημιώνονται νυχτερινά, αργίες και Σαββατοκύριακα. Συνολικά θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα» εξηγεί στο thebest.gr  η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου. Επισημαίνει δε, ότι  έγινε προσπάθεια οι εργαστηριακοί γιατροί του Νοσοκομείου Κέρκυρας να τεθούν σε ετοιμότητα, που σημαίνει να είναι stand by αλλά χωρίς να αμείβονται, παρά μόνο αν χρειαστεί να εμφανιστούν στο νοσοκομείο, ωστόσο υπήρξε αντίδραση και δεν εφαρμόστηκε .

«Για τους ειδικευόμενους ιατρούς το εφημεριακό έργο θα μειωθεί μεν ανά ημέρα εφημερίας κατά 50-70% αλλά θα επεκταθεί από 6,5 ημέρες σε 12,5 ημέρες μεσοσταθμικά ανά μήνα, ενώ οι εφημεριακές αμοιβές  θα μειωθούν από 25% έως 60%, ενώ θα χρειασθεί να προσληφθούν επιπλέον ειδικευόμενοι σε ποσοστό 13% – 35% των υπηρετούντων για να καλυφθούν ολοκληρωτικά οι ανάγκες», επισημαίνει σε άρθρο του στο endospolis.gr ο Χάρης Λυδάκης, Παθολόγος,Διευθυντής  Β΄ Παθολογικής κλινικής Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και  προσθέτει για τις αμοιβές:  «Δεν προβλέπεται αύξηση της ωριαίας εφημεριακής αμοιβής  – ή ορθότερα η ενσωμάτωση των εφημεριακών αμοιβών στο μισθό, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις Ευρωπαϊκές χώρες (– αντίθετα πιθανολογείται και η κατάργηση της αμοιβής για εφημερίες ετοιμότητας καθότι θα αμείβεται μόνον η ενεργός παρουσία στο νοσοκομειακό χώρο) και β) δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα πως θα βρεθεί το επιπρόσθετο ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι αναδυόμενες ελλείψεις(κυρίως σε νέους ειδικευόμενους ιατρούς που μεταναστεύουν μαζικά για άλλες θελκτικότερες εργασιακά χώρες), ώστε τελικά να εναρμονισθούμε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο»..

Άλλη μία αλλαγή που θα επέλθει στο εφημεριακό , επισημαίνει η κυρία Μαστοράκου, θα καταρτίζονται από τους Διοικητές. «Μέχρι σήμερα η κατάρτιση του εφημεριακού προγράμματος ήταν ευθύνη του επιστημονικού συμβουλίου. Υπήρχε δηλαδή ένα ιατρικό κριτήριο στη διαδικασία, το οποίο φαίνεται ότι χάνεται και μετατίθεται σε διοικητικό επίπεδο, με αναφορά στον Υπουργό. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει Εντέλλεσθε.  Αν αρνηθείς το “Εντέλλεσθαι” έχεις ποινικές συνέπειες ενώ μπορεί να γίνει προσπάθεια να καλυφθούν κενά με άλλες ειδικότητες από αυτές που πρέπει».

Ήδη με την υφιστάμενη κατάσταση σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένδεια ειδικευόμενων σε κάποιες κλινικές σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ήδη  Πανεπιστημιακοί καθηγητές και Επιμελητές εφημερεύουν σε πρώτη γραμμή και φέρνει ωε παράδειγμα την ΩΡΛ Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

«Πάντα εφημέρευαν αλλά σε δεύτερη γραμμή. Διευθυντές, Επιμελητές και Καθηγητές Πανεπιστημίου εφημέρευαν , ως εποπτεία. Τώρα θα εφημερεύουν σε πρώτη γραμμή, στην εισαγωγή, στα ΤΕΠ. Αυτό έχει αρχίσει ήδη και θα ενταθεί».