Απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑ για το Ασφαλιστικό
«Η Κοινωνική Ασφάλιση, 83 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, έχει περάσει πολλές περιπέτειες στην πατρίδα μας.
Εικοσιτρία χρόνια τώρα, από το νόμο Σιούφα, το νόμο Ρέππα και τη μνημονιακή “μεταρρύθμιση” Λοβέρδου το 2010 και από τη ληστεία των θαλασσοδανείων, των “δομημένων” του χρηματιστηρίου το 1999 και του PSI το 2012 ήταν αρκετά να βρεθούμε στο φάσμα της αναστολής πληρωμών συντάξεων και της μέχρις εσχάτων εργασίας στο βαθύ γήρας.
Το τρίτο μνημόνιο της αριστερής κυβέρνησης που “θα καταργούσε όλα τα μνημόνια”, δίνει τη χαριστική βολή στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα και βάζοντας από την πόρτα την “αναγκαιότητα” της ιδιωτικής ασφάλισης.
Επιτυγχάνεται έτσι ένας σχεδιασμός που είχε εξυφανθεί το 2001 με το σχέδιο Γιαννίτση και ο οποίος διαλύθηκε τότε μετά από μια πρωτοφανή Γενική Απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με την “αρχιτεκτονική” του σχεδίου Κατρούγκαλου/κυβέρνησης, συμφωνούν οι τοκογλύφοι-εταίροι-δανειστές αλλά το σχέδιο αυτό, όποτε φτάσει στη Βουλή θα είναι ακόμη χειρότερο. Η αρχιτεκτονική αυτή καταργεί βίαια την αλληλεγγύη των γενεών και ωθεί σε μια αντίληψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος που πετάει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των μη εχόντων.
Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτικές νεοφιλελεύθερες και αντιασφαλιστικές, εμπεδώνονται πια καταστρέφοντας την κοινωνική ασφάλιση, "ξεφορτώνοντας" το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο και την εργοδοσία από το βάρος της.
Με τα μέτρα που προτείνονται, παύει η εξασφάλιση των συντάξεων και του εφάπαξ.
Το κράτος εγγυάται μόνο για την “εθνική” σύνταξη των 384 ευρώ, κι αυτή με κριτήρια που οι δανειστές απαιτούν να είναι εισοδηματικά.
Το εφάπαξ -παρακρατημένα χρήματα όλου του βίου- δεν “υπάρχει” στο σχέδιο, γιατί συνδέεται με τις αποδόσεις των ταμείων και τα έσοδα από την περιουσία τους. Αν λοιπόν τα αποθεματικά έχουν εξαερωθεί με τις ληστείες της πρόσφατης και παλαιότερης περιόδου (τότε που δανείζονταν άτοκα), ποιες αποδόσεις θα δώσουν το εφάπαξ; Ξέχωρα που το ΔΝΤ απαιτεί την κατάργησή του.
Η “αναλογική” σύνταξη συνδέεται με τις αποδοχές όλου του βίου (σε προηγούμενους νόμους ήταν το 80% του καλύτερου μισθού της τελευταίας 5ετίας και μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας πενταετίας).
Για τους ήδη συνταξιούχους, η “προσωπική διαφορά” θα ισχύσει μέχρι τον 6ο του 2018 και στη συνέχεια θα εξισωθούν με τους “νέους” συνταξιούχους περιμένοντας την ανάπτυξη...
Οι επικουρικές συντάξεις είναι αυτές που θα εξαφανιστούν στην ουσία τους, μιας και η απόδοσή τους εξαρτάται από την εξέλιξη της “διαπραγμάτευσης” και τα …δημογραφικά δεδομένα!
Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι με τη δημιουργία του υπερταμείου ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) εξισώνονται οι παροχές, προσκρούουν στο γεγονός ότι οι πόροι τους έχουν λεηλατηθεί και επιβάλλονται για όλους προνοιακού χαρακτήρα παροχές με ανοιχτό το δρόμο για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης για όσους μπορούν. Με την υπερφορολόγηση και εισφοροεπιβάρυνση αγροτών και ελ. επαγγελματιών, θα στραφούν όλο και περισσότεροι στην εισφοροδιαφυγή και στην απαξίωση της αναγκαιότητας για κοινωνική ασφάλιση.»