Απάντηση για το θέμα του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Νομού Αxαΐας και των 60 εκατ. Ευρώ που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση έχουν χαθεί για το έργο, έδωσε η δημοτική Αρχή. Ο Δήμος Πατρέων στην ανακοίνωση του, τονίζει ότι δεν χάθηκαν τα χρήματα για το έργο αλλά για τον εργολάβο.
Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής έχει ως εξής:
Οι υψηλοί τόνοι και οι «κορώνες» περί απώλειας χρημάτων για την Πάτρα, έχουν στόχο για άλλη μια φορά τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συσκότιση της αλήθειας. Οι πολίτες της Πάτρας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χάθηκαν χρήματα για την Πάτρα, αλλά χάθηκαν χρήματα για τον εργολάβο τον οποίο με προκλητικό τρόπο φωτογράφιζαν τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. O εργολάβος έχασε 35 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι Πατρινοί κέρδισαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Δήμος Πατρέων δεν έχει σχέσεις με τους εργολάβους αλλά με τους δημότες του τα συμφέροντα των οποίων οφείλει να προασπίζεται ιδίως αυτή την πολύ κρίσιμη οικονομική περίοδο.
Για άλλη μια φορά και για να γίνει απολύτως κατανοητό από τον κάθε πολίτη το τι συμβαίνει με το εργοστάσιο, από τον Δήμο Πατρέων διευκρινίζονται τα εξής:
Αν η Πάτρα είχε ένα ΧΥΤΑ να διαθέτει τα σκουπίδια της, ο Δήμος δεν θα έμπαινε καν στη διαδικασία να βελτιώσει τα τεύχη δημοπράτησης του Εργοστασίου, αλλά θα συζητούσε για άλλα εντελώς νέα τεύχη τα οποία θα είναι ανοικτά σε όλες τις τεχνολογίες και κατά συνέπεια στον ανταγωνισμό έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρεις της Ελλάδας, όπως η Αττική. η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος κ.α. Μόνο στην Πάτρα είχαμε αυτό τον περιορισμό.
Tα τεύχη δημοπράτησης τα οποία παραλάβαμε ως Δημοτική Αρχή ουσιαστικά περιόριζαν τον ανταγωνισμό και επιβάρυναν με αυτό τον τρόπο τους πολίτες.
Με τις αλλαγές τις οποίες έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων στα συγκεκριμένα τεύχη, θα γλιτώναμε τους πολίτες της Πάτρας από το να πληρώσουν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Τι εννοούμε λέγοντας ότι επιβάρυναν τους πολίτες:
Η Δημοτική Αρχή από την αρχή του χρόνου είχε επισημάνει ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθεί το εργοστάσιο με περισσότερα από 35 εκ. ευρώ, διότι έτσι συμβαίνει σε όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα που παράγουν έσοδα.
Όπως ήταν διαμορφωμένα τα τεύχη δημοπράτησης, το υπόλοιπο ποσό, θα καλούνταν επί της ουσίας να το καλύψουν οι πολίτες πληρώνοντας έξι φορές παραπάνω απ΄ ό,τι πληρώνουν σήμερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη διαπίστωση, ότι θα ήταν υπέρογκο το κόστος για τους δημότες, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Αχαΐας κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε για το θέμα πριν από 15 ημέρες, οπότε και αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η όλη κατάσταση και ο σχεδιασμός μετά και την άρνηση του αρμόδιου φορέα, δηλαδή του ΦΟΔΣΑ Δ. Αχαΐας να δεχθεί την κατασκευή αυτού του εργοστασίου με τόσο μεγάλο κόστος για τους δημότες.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι είναι άλλες οι συνθήκες του 2003, άλλες οι συνθήκες του Ιουνίου του 2011, κι άλλες οι σημερινές συνθήκες.
Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μιλάει σήμερα για τέτοια επιβάρυνση των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά.
Σε ό,τι αφορά δε τα όσα ειπώθηκαν περί απώλειας για την Πάτρα του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, αν δεν πρόκειται περί εσκεμμένης απόπειρας παραπληροφόρησης των Πατρινών πολιτών, τότε πρόκειται τουλάχιστον περί έλλειψης πληροφόρησης εκ μέρους όλων εκείνων που έσπευσαν να προβούν σε αυτού του είδους τις προβλέψεις και τις καταγγελίες.
Εν κατακλείδι επιβεβαιώνεται ότι τα 60 εκ. ευρώ για το έργο του Εργοστασίου όχι μόνο δεν χάνονται, αλλά επαρκούν για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και για όλη τη Δυτική Ελλάδα.