Άρχισε ο διαγωνισμός της Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Αιγίου

Ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, που θα δημιουργηθεί στην περιοχή «Νησί» της Τέμενης, προκηρύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τον Δήμο Αιγιάλειας. Η νέα μονάδα της Αχαΐας θα εξυπηρετεί τους Δήμους Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και περιλαμβάνει δύο τμήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου αλλά και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Το δεύτερο τμήμα αφορά την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας της Μονάδας αλλά και τη μεταφορά των αποβλήτων προς τη Μονάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συνολικά, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού 10.276.539, χωρίς ΦΠΑ που αφορά στο κόστος κατασκευής του έργου, προμήθεια εξοπλισμού καθώς και προμήθεια συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων και ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης βιοαποβλήτων και κόστος κανονικής λειτουργίας. Ειδικά η κατασκευή του έργου χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου μέσω ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, από την αρχή της θητείας του είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει και να λύσει το ζήτημα των απορριμμάτων που είχε ταλαιπωρήσει την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, όταν είχε ολοκληρωθεί η συγγραφή των τευχών δημοπράτησης του έργου, είχε επισημάνει:

«Ενας ακόμη στόχος μας επετεύχθη. Η δημοτική αρχή εργάζεται με όραμα, προσήλωση, μεθοδικά και αποτελεσματικά, για να δημιουργήσει υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή των δημοτών σε βάθος χρόνου. Με τη λειτουργία της η Μονάδα αυτή θα μειώσει κατά 50% το βάρος των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται σε Χώρους Επεξεργασίας Αποβλήτων».

Εκτιμάται ότι όταν θα λειτουργεί η νέα Μονάδα, θα επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μικρότερη ταφή απορριμμάτων με κατ’ επέκταση οικονομία και καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς η Μονάδα αυτή θα διαχειρίζεται ένα μεγάλο ποσοστό βάρους αποβλήτων και παράλληλα θα παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ.

Πλέον οι διαδικασίες τρέχουν ταχύτατα. Στις 20 Ιουνίου θα ανοίξουν οι προσφορές που θα κατατεθούν και αν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2023 θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.