«Οι Έλληνες χρειάζεται να περάσετε σημαντικές δυσκολίες τα επόμενα χρόνια για να ανασυντάξετε την οικονομία σας, όχι για το συμφέρον της Ευρώπης ή των δανειστών σας, αλλά για το δικό σας. Το συμφέρον της χώρας σας». Αυτό δηλώνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο Willem Humes, ιδρυτής και πρόεδρος της Greylock Capital Management, μιας εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων στην Αμερική.
Από την έδρα των γραφείων της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χιούμς επικαλείται τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ιρλανδίας στην αντιμετώπιση της κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες με το να διαδηλώνουν απλά στους δρόμους δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και ότι θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».
Ο επικεφαλής της Greylock Capital Management στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές. Σημειωτέον ότι ο κ. Χιούμς θεωρείται ειδικός σε αντίστοιχες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους χωρών ενώ στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Αργεντινής η εταιρεία του εκπροσωπούσε το 40% των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Με βάση την πείρα του, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να είναι ιδιαίτερα προσεχτική με αυτές τις διαπραγματεύσεις καθώς τυχόν λάθη από μέρους της μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τις χώρας με τους διεθνείς δανειστές της και τις αγορές. Αν δεν αποφευχθούν αυτά τα λάθη η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στη διεθνή οικονομική απομόνωση».
Εκφράζει την άποψη ότι οι αποφάσεις για την ελληνική αναδιάρθρωση «θα βοηθήσουν σημαντικά την οικονομία της χώρας», αν και- όπως σημειώνει- «έπρεπε να είχαν ληφθεί δύο χρόνια νωρίτερα».
«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να συμφωνηθούν τέτοιοι όροι που να καταστούν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και την διατήρηση των καλών σχέσεων με αυτούς τους ιδιώτες πιστωτές που θα κληθούν να δεχθούν αυτούς τους όρους» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χιούμς.