Φόβοι για «κανόνι» στα κρυπτονομίσματα – Στο χείλος του γκρεμού η FTX.com

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζεται και πάλι. Μία πλατφόρμα συναλλαγών βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κανείς δεν μπορεί να πει εάν οι προσπάθειες για μία διάσωση στο παρά πέντε θα ευοδοθούν. 

Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ είπε στους επενδυτές της FTX.com ότι χωρίς μία άμεση ένεση ρευστότητας η εταιρεία θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Binance ανακοινώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά εξαγοράς. Σε αυτήν ο Μπάνκμαν – Φράιντ ενημέρωσε ότι η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων εμφανίζει «τρύπα» 8 δισ. δολαρίων και έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια για να μείνει όρθιο.

Η FTX προσπαθεί να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια με την πώληση ομολόγων, μετοχών ή και των δύο.

«Τα σκ@@@@» ήταν η χαρακτηριστική φράση, με την οποία άνοιξε τη συζήτηση ο επικεφαλής της FTX, σύμφωνα με πληροφορίες. Αναγνώρισε ότι η εταιρεία του αντιμετωπίζει βαθύτατα προβλήματα ρευστότητας και περιορισμένες επιλογές. Κάποτε η αξία της ήταν στα 26 δισ. δολάρια. Σήμερα αυτή πλησιάζει το μηδέν και η αβεβαιότητα όχι μόνο για τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες της έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η FTX έχει επιφανείς υποστηρικτές, όπως οι Sequoia Capital, BlackRock Inc., Tiger Global Management και SoftBank Group Corp.

Η Sequoia αναγκάστηκε να διαγράψει το σύνολο της αξίας των τοποθετήσεων στις FTX.com και FTX.us, σε μία ένδειξη ότι δεν βλέπει μπροστά της ξεκάθαρο δρόμο για ανάκαμψη της πλατφόρμας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg ο Μπάνκμαν επανέλαβε αρκετές φορές κατά την τηλεδιάσκεψη πως είναι ψευδείς οι πληροφορίες που θέλουν τη Binance του Τσανκπενγκ Ζάο να αποσύρεται από την εξαγορά. Περίπου μία ώρα αργότερα ήρθε η διάψευση του με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

«Είχαμε την ελπίδα ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πελάτες της FTX και να προσφέρουμε ρευστότητα, αλλά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι πέρα από τον έλεγχο ή τη δυνατότητά μας να βοηθήσουμε», ανέφερε ο Ζάο στην ανακοίνωσή του.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και η Επιτροπή Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) ερευνούν κατά πόσον η εταιρεία διαχειρίστηκε σωστά τα κεφάλαια των πελατών, καθώς και τη σχέση της με άλλα τμήματα της crypto – αυτοκρατορίας του Μπανκμαν Φράιντ, όπως η Alameda Research. Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επίσης συνεργάζονται με δικηγόρους της SEC, ανέφερε μία πηγή στο Bloomberg.

Η εξέλιξη προβληματίζει έντονα το σύνολο των αγοράς, καθώς συνιστά ακόμη ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στα κρυπτονομίσματα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης