Τώρα σκέφτονται να μην μας δώσουν την δόση Φεβρουαρίου!

Η 6η δόση έχει εγκριθεί, όμως η τρόικα δεν είναι διατεθιμένη να εκρίνει την δόση των 89 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου αν δεν εξελιχθούν θετικά:

α) Το PSI, δηλαδή η συμμετοχή των ιδιωτών στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Υπάρχει ήδη πρόβλημα στη συμμετοχή. Άλλοι δεν το δέχονται, κάποιοι άλλοι αξιώνουν επιτόκια... Ιταλίας ( δηλαδή 8%), οπότε το "κούρεμα" πέφτει στο 30%. Κατά την τρόικα αν οι ιδιώτες δεν συμμετάσχουν γενναία στο πρόγραμμα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, οπότε τι νόημα έχει η νέα δανειοδότηση προς την Ελλάδα;
β) Η οικονομική εξυγίανση στην χώρα. Η τρόικα απαιτεί "πλεονασματικούς πρoΰπολογισμούς" από το 2012.

Αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αποδίδει, πάλι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, συνεπώς δεν θα έχει νόημα να μας δανείζουν.

Οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για την τρόικα "η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη ξεπεραστεί". Επίσης ότι δεν μιλάμε πια για 8 δισ. που ήταν η 6η δόση αλλά για 89 δισ.ευρώ... Ένα τέτοιο ποσό δεν πρόκειται να δοθεί αν όλοι οι παράμετροι δεν συνηγορούν προς αυτό.

Στο μεταξύ η τρόικα έρχεται στην Αθήνα 12 με 15 Δεκεμβρίου έχοντας θέσει ξεκάθαρα ενστάσεις για την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, για την μονομερή φορολόγηση και για το μη άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όλα αυτά δεν βοηθούν προς την οικονομική εξυγίανση της χώρας.

Η Γερμανία θυμίζουμε ότι έχει δημόσια πει πως "δεν θα υπάρξει στο μέλλον χρηματοδότηση όπως αυτή στην Ελλάδα". Δεν την θέλει ούτε τώρα δηλαδή. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σόιμπλε υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, στη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την άλλη εβδομάδα η Γερμανία θα καταθέσει πρόταση πού θα προβλέπει, όποια χώρα χρωστά πάνω από το 60% του ΑΕΠ της να το αντιμετωπίζει μέσω δικού της... εθνικού ταμείου! Tέλος και ο υπ. Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε, μίλησε για "αυτόματες κυρώσεις" σε όποια χώρα αποτυγχάνει στη δημοσιονομοκή της πολιτική. Αν όλα τα παραπάνω εγκριθούν με... αναδρομική ισχύ που θα βρεθεί η Ελλάδα;

Η χώρα οδηγείται λοιπόν σε μια νέα παρατεταμένη περίοδο πιέσεων και συγκαλυμένων απειλών. Αυτή τη φορά για να εκταμιευτούν τα 89 δισ. ευρώ δεν θάναι καθόλου εύκολο, ούτε και σίγουρο. Η Γερμανία υιοθετεί σκληρή γραμμή και η υπομονή της με την Ελλάδα έχει προ πολλού εξαντληθεί.

Μόνη ελπίδα θα ήταν, η Ελλάδα να έπειθε, συμβάλλοντας σοβαρά στην σωτηρία της. Όμως δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε ούτε καν τους ίδιους τους... Έλληνες γι αυτό! Η μονόπλευρη πολιτική των φόρων δεν απέφερε τίποτε. Αντίθετα αποδόμησε τον κοινωνικό και δυστυχώς και τον οικονομικό ιστό της χώρας.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν, τα κεφάλαια βγαίνουν στο εξωτερικό, η ύφεση γίνεται χειρότερη, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Αν αυτό εδραιωθεί γιατί να μας δανείζουν;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης