Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για το φυσικό αέριο της Κρήτης

Ισραηλινό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το φυσικό αέριο νοτίως της Kρήτης, περιοχή για την οποία αρκετοί γεωλόγοι θεωρούν ότι παρουσιάζει συγγένεια με τη λεκάνη του «Λεβιάθαν», που περιλαμβάνει τόσο το ομώνυμο κοίτασμα (στο Ισραήλ) όσο και το κοίτασμα «Αφροδίτη» (Οικόπεδο 12 της Κύπρου).

Eντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα στελέχη της ισραηλινής εταιρείας Anver Oil Exploration, του ομίλου DELEK, που ειδικεύεται στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων και ο οποίος είναι συνέταιρος με την αμερικανική Noble Energy σχεδόν σε όλα τα επιβεβαιωμένα και μη κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το μοναδικό κοίτασμα στο οποίο δεν μετέχουν οι Ισραηλινοί είναι το περίφημο Οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο η Noble είναι ο μοναδικός διαχειριστής.

Το τελευταίο διάστημα έχουν διατυπωθεί αρκετές εκτιμήσεις σε σχέση με το δυναμικό σε υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Κρήτης.

Μεγαλύτερη δημοσιότητα έχουν πάρει οι αναλύσεις του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Α. Φώσκολου ο οποίος έχει μιλήσει για πιθανό δυναμικό 20 τρισ. κυβικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή, όταν τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρισ., κυβικά μέτρα.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης