Το ΔΝΤ παρδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας του 2010 ήταν λάθος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έλαβε υπόψιν ούτε δική του έρευνα όταν πίεσε τις πλούσιες χώρες να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι, οι προτάσεις που εισηγήθηκε το 2010 με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές και επικεντρώθηκαν κυρίως σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Το 2010, το ΔΝΤ, κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, αναμιγνύοντας την πολιτική χαμηλών επιτοκίων με τις αγορές ομολόγων ώστε να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η μίξη αυτή δεν πέτυχε αφού η ανάκαμψη με τη χρήση νομισματικών μέσων αποδείχτηκε ακατάλληλο μέτρο για την τόνωση της ζήτησης μετά την οικονομική κρίση. Επιπροσθέτως, το Ταμείο δεν πρόσεξε αρκετά νωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν αυτές οι πολιτικές λιτότητας στις αναδυόμενες χώρες.

Πάντως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας την έκθεση, είπε ότι οι προτροπές του Ταμείου ήταν λογικές την εποχή εκείνη, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες και τις προβλέψεις περί οικονομικής ανάκαμψης που υπήρχαν το 2010.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης