Τέλος η φοροδιαφυγή στα Airbnb – Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Τέλος στην ηλεκτρονική φοροδιαφυγή στα Airbnb και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρονομίσθωσης ακινήτων βάζει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες (25.08.2023) από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θεσπίζοντας πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας.

Σημείο αναφοράς του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων των φορολογικών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε πλατφόρμας κάθε εξάμηνο για τις συναλλαγές αυτές, με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε. Ο στόχος είναι να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα η ΑΑΔΕ να ζητά με αίτημά της πρόσθετες πληροφορίες για συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες θα εντοπίζει παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.
Αυστηρές κυρώσεις

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις- τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται (μεταξύ άλλων αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών).

Ποιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες αφορά

Το σχέδιο νόμου θα έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, οι οποίες δραστηριοποιούνται:

* Στη μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης.

* Στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών.

* Στην πώληση αγαθών, (ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση κ.τ.λ.).

* Μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.

Τι προβλέπει

Με το νομοσχέδιο, εκτός από την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε., προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες, θεσμοθετούνται επίσης:

* Δυνατότητα κοινών ή/και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές Αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών Αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.

* Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κ.λπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στις ιστοσελίδες των ψηφιακών πλατφορμών.

* Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.
Εξαιρέσεις

Aπό το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται:

* Οι επιχειρήσεις/πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.

* Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης