Υποβλήθηκε από m.t στις Σάβ, 19/11/2011 - 13:29.
Το 48% εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να ενδώσει στις πιέσεις για να εμποδίσει επιδείνωση της κρίσης χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να υποκύψει στις πιέσεις να τυπώσει χρήμα προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, με τους ερωτηθέντες να δίνουν ίσες πιθανότητες να εφαρμόσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως η ΕΚΤ θα δεχθεί τελικά να αναλάβει ακόμη κεντρικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση των πιέσεων στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, 50 στρατηγικοί αναλυτές ομολόγων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αυτήν την εβδομάδα δίνουν κατά μέσο όρο 48% πιθανότητες να υποχρεωθεί η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αμφιλεγόμενη στροφή στην νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία «αποστειρώνει» την αγορά κρατικών ομολόγων αντλώντας την επιπλέον ρευστότητα από το σύστημα σε ξεχωριστές λειτουργίες της τράπεζας -στάση που ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως από τη Γερμανία.
Η πλειονότητα όσων προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αντίστοιχο με αυτά της αμερικανικής και της βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα γίνει έως τον Μάρτιο του 2012.
Επιπλέον, μια οριακή πλειονότητα των ερωτηθέντων αναλυτών (οι 25 στους 49) πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα παίξει ακόμα ενεργότερο ρόλο, αναλαμβάνοντας να παρέχει έκτακτα δάνεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ως ύστατη λύση.
Ο νέος επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε την Παρασκευή αντίθετος σε μεγαλύτερης κλίμακας παρέμβαση της Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιστέκονται στις διεθνείς εκκλήσεις για αποφασιστικότερη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την στήριξη της ευρωζώνης. Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές των ομολόγων, ωστόσο, καθιστούν πλέον πιεστική την ανάγκη να παίξει πιο σημαντικό ρόλο.
Εν όψει της διάχυσης της κρίσης χρέους από τις χώρες της περιφέρειας στον πυρήνα της ευρωζώνης, έχει ενταθεί οι φωνές για πιο αποφασιστική δράση της ΕΚΤ.
Μοιράσου το: