Σε χαμηλό 2 ετών κατά την Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα-Έπεσε στο 2,4%

Βαθιά «ανάσα» πήραν Ελλάδα και Ευρωζώνη, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου έδειξαν σημαντική επιβράδυνση κατά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, παρά την αύξηση των ενεργειακών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ενΔΤΚ) στην Ελλάδα ανήλθε στο +2,4% έναντι +3,5% τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο.

Η επίδοση του 2,4% αποτελεί τη χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2021, απέχοντας παρασάγγας από το ιστορικό ρεκόρ του 12,1% (Σεπτέμβριος του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο έναντι 2,5% τον Ιούλιο. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Οι τιμές στην Ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, οι τιμές στην Ευρωζώνη «φρέναραν» στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας αισθητά σε σχέση με το 5,2% του Αυγούστου.

Η επίδοση του 4,3% είναι η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης