Σε καταβύθιση της αγοράς το 2012

Στάσεις πληρωμών προς Δημόσιο, Τράπεζες και τρίτους θα κηρύξει μια στις τρεις ΑΕ και ένας στους δυο μικρομεσαίους το 2012.

Αυτό θα παρουσιαστεί ως εκτίμηση αύριο, στην ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε συνεργασία με το ινστιτούτο Εμπορίου-Υπηρεσιών,

Σύμφωνα με την έκθεση-μελέτη:

*Τα Δημόσια Ταμεία θα αιμοραγήσουν έτι περαιτέρω, αφού θα χάσουν έσοδα από φόρους.

*Τα λουκέτα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων θα αυξηθούν τραγικά. Μία στις πέντε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια στις οκτώ μεγάλες, δηλώνουν ήδη αδυναμία να συνεχίσουν.

*Οι απολύσεις θα συνεχιστούν αμείωτες, μιάς και θεωρούνται, "η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης" κάθε επιχείρησης.

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί φέτος στην αγορά. Μόνο το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένει κερδοφορία, το 14,6% στασιμότητα και το 82,7% μείωση. Πέρυσι και πρόπερσι η αισιοδοξία ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Στο μεταξύ χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις, που ενώ έχουν κλείσει, λόγω οφειλών προς το δημόσιο δεν μπορούν να το αναγγείλουν. Αυτό σημαίνει ότι στον αριθμό των 69.000 επιχειρήσεων που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια δεν συνυπολογίζεται και ο αριθμός των ανενεργών αυτών επιχειρήσεων που εμφανίζονται "εν ζωή" ενώ δεν λειτουργούν.

Η έλλειψη ρευστότητας, η δραματική μείωση της κατανάλωσης, οι αυξήσεις των υποχρεώσεων (φόροι, καύσιμα, ανατιμήσεις κ.λ.π), η πίεση για συναλλαγές μόνο μετρητοίς με τους προμηθευτές, οδηγούν την ελληνική αγορά στην κορύφωση του δείκτη καταστροφής της το 2012.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης