Ρομάνο Πρόντι:"Απογοητεύθηκα από τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ. Διέπραξε λάθη"

 Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ για τη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, σε δύο συνεντεύξεις του που 
δημοσιεύονται σήμερα στον αυστριακό Τύπο. 

«Απογοητεύθηκα από τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ. Διέπραξε λάθη. Οι αποφάσεις της έρχονταν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκείς», δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι προς την αυστριακή εφημερίδα «Κούριερ». 

Σε μια άλλη εφημερίδα, την «Ντερ Σταντάρντ», ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ κατηγορεί το Βερολίνο ότι δεν αναλαμβάνει το ρόλο του ως ηγέτη της Ευρώπης: 

«Η Γερμανία συσσώρευσε ένα τεράστιο πλεόνασμα, 200 δισεκατομμύρια μόνο για πέρυσι. Αυτό για το οποίο κατηγορώ το Βερολίνο είναι ότι δεν αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο του. Αντί γι' αυτό, η Γερμανία αντιδρά πολύ αργά», δήλωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνική κρίση. 

Ο Ρομάνο Πρόντι εκφράσθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ευρωομολόγων: «Το κοινό νόμισμα έχει ανάγκη μια αληθινή κεντρική τράπεζα. Είμαι υπέρ των ευρωομολόγων. Η πρότασή μου θα ήταν τα αποθέματα σε χρυσό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ιδρυμάτων στην Ευρώπη να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση», εξήγησε. 

Ο Πρόντι επανέλαβε τέλος τη σημασία του κοινού νομίσματος για την ευρωπαϊκή οικονομία : «Οτιδήποτε άλλο από την επιβίωση της ζώνης του ευρώ θα ήταν πολύ σοβαρότερο, πρώτα απ' όλα για τη Γερμανία», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή η ζώνη του ευρώ θα περιλαμβάνει «τουλάχιστον 20 μέλη και το πολύ 22 μέλη. Σίγουρα την Πολωνία. Και πολύ σίγουρα όχι τη Βρετανία ούτε τη Σουηδία». 

Ο Ρομάνο Πρόντι ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1999 ως το 2004 ενώ έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας από το 1996 ως το 1998 και από το 2006 ως το 2008.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης