Προς αυτόματη ηλεκτρονική είσπραξη του ΦΠΑ μέσω καρτών;

Είναι σίγουρα μια λύση που θα ικανοποιήσει και το κράτος και τους πολίτες. Πρόκειται για την ηλεκτρονική είσπραξη του ΦΠΑ με μια απλή αλλά πολύ έξυπνη μέθοδο πού συζητείται να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα:

 * Το ΦΠΑ μπορεί να μειωθεί στο 10% για τους εμπόρους, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να ενισχυθεί η κατανάλωση.
 * Το 10% θα ισχύει εφ όσον η συναλλαγή γίνεται ηλεκτρονικά, με την χρήση καρτών συνδεδεμένων με τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών. Έτσι το ΦΠΑ μπορεί να πηγαίνει αυτομάτως στα Δημόσια ταμεία! Συνεπώς θα έχουμε "αυτόματη απόδοση" του φόρου και δεν θα μπορεί ο έμπορος να τον παρακρατεί.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι αυτή η μέθοδος ΠΡΕΠΕΙ να επιβληθεί υποχρεωτικά για την συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών. "Και το ΦΠΑ θα μειωθεί και το κράτος θα εισπράττει", τονίζουν. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο, δεν εισπράττει το 30% του δηλωθέντος ΦΠΑ!

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ και έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή, ώστε να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η μελέτη προτείνει πέραν της καθιέρωσης της "αυτόματης πληρωμής" του ΦΠΑ, να επιστρέφεται και φόρος στους εμπόρους που θα καθιερώσουν το μέτρο. Ωστόσο το μέτρο θα αποδώσει στον υπέρτατο βαθμό, μονο αν η κυβερνηση το εφαρμόσει υποχρεωτικά για όλες τις "μετρητοίς" συναλλαγές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Σχόλια

σύντομο και ακριβές !

Δείτε επίσης