Μόνο με έργα όπως αυτό του Ελληνικού θα έρθει η ανάπτυξη

Tο μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπάσης στην Ευρώπη θα γίνει στην... σχεδόν πτωχευμένη Ελλάδα και μάλιστα με διεθνή κεφάλαια. Εννέα εταιρείες κολοσσοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την οικιστική ανάπλαση του Ελληνικού που εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο. Αυτό αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη στην χώρα είναι απολύτως δυνατή και σε μεγάλα μεγέθη τέτοια που να αντιμετωπίζουν την κρίση. Όμως εκατοντάδες μικρότερα έργα που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν εγκλωβισμένα από την γραφειοκρατία και στο ΣτΕ λόγω προσφυγών.

Το Ελληνικό είναι μια έκταση 6.200 στρεμμάτων και προβλέπονται τεράστιες παρεμβάσεις όπως πάρκα, μαρίνες, ξενοδοχεία, οικιστική ανάπτυξη κ.α. Θεψρείται βέβαιο ότι το εν λόγω έργο θα προκαλέσει ένα αναπτυξιακό ντόμινο που θα αποφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και αντί ο προσανατολισμός του πολιτικού συστήματος να είναι σε τέτοιες δράσεις, ο κ. Βενιζέλος π.χ. μιλά για τις θέσεις που θα δημιουργήσει με το ... "Βοήθεια στο Σπίτι".

Πολύ σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ανάμεσα στις εννέα εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι και ο Όμιλος Λάτση, ένδειξη ότι η ελληνική αγορά παραμένει στους σχεδιασμούς του ελληνικού κολοσσού.Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την ελληνική συμμετοχή της Lamda Development του Ομίλου Λάτση οι υπόλοιποι μνηστήρες είναι: 

- Βρετανία: London & Regional Properties (L&R). 
- Κατάρ: Qatar Investment Authority
- Δεύτερο fund
- ΗΠΑ: Εταιρεία real estate
- Ισπανία: Εταιρεία real estate
-Κύπρος:Εταιρεία κυπριακών συμφερόντων
- Ισραήλ: Gazit Globe
-Elbit Imaging Ltd

 

 Όσοι από τους επενδυτές επιλεγούν, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την έκταση του Ελληνικού και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τότε, ξεκινά και η διαγωνιστική διαδικασία αφού θα διαμορφωθούν οι τελικές συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων που θα επιλεγούν, προκειμένου να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το business plan τους, και στοιχεία της χρηματοδοτικής τους πρότασης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο τής Ελληνικό ΑΕ, στην οποία και έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο του οριστικού αναδόχου. Εκτός από το ακίνητο του παλαιού αεροδρομίου η προς εκμετάλλευση έκταση περιλαμβάνει ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων, μαζί με τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης της ευρύτερης περιοχής.

 

 


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης