Λαγκάρντ: Ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% - Τα 3 «όπλα» που προστατεύουν από το ενεργειακό σοκ

«Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες, στους παρατηρητές και στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (2%). Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα συγκυρία», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα συνεδρίου στην Μπανγκόκ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να παραμείνουν σταθερές και ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου, και όπου οι αξιωματούχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά) ή θα κατεβάσουν ρυθμούς αυξάνοντας μόνο κατά 0,5% τα επιτόκια. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν ελπίδες τη δεύτερη επιλογή, καθώς η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης