Κυβερνήσεις, κράτος και κόμματα συγκροτούν μια καταστροφική για την οικονομία διαφθορά

χαρτονομισματα

Η διαφθορά στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, απειλεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τις ευάλωτες οικονομίες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, προειδοποιεί η έκθεση του Οργανισμού Διεθνούς Διαφάνειας. Το υπερβάλλον δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος που αποτελεί τη ρίζα της κρίσης της Ευρωζώνης που διαρκεί εδώ και διόμισι χρόνια, σε συνδυασμό με τη διαφθορά, μεταφράζονται σε εκτροπή των δημοσίων πόρων τη στιγμή που η ανεργία ρεκόρ περιορίζει τα δημόσια έσοδα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Χώρες με ισχνή θωράκιση κατά της διαφθοράς είναι συχνά εκείνες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα δημοσίου χρέους αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Φιν Χάινριχ, ο διευθυντής έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι εξαιρετικά αδύναμοι και συχνά «μη ανεξάρτητοι» από την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πιθανότατα γνωρίζουν ότι μπορούν να διαφύγουν...», πρόσθεσε.

Στην έκθεση αναφέρονται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ως παραδείγματα χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και ειδικά το ότι οι δημόσιοι λειτουργοί δεν ελέγχονται για τις ενέργειές τους.

Υπό τον γενικό τίτλο «Χρήμα, εξουσία και πολιτική: οι κίνδυνοι από την διαφθορά στην Ευρώπη», η έκθεση καταγγέλλει το έλλειμμα διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Από τις 25 χώρες που εξετάσθηκαν, οι 19 δεν διαθέτουν ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δραστηριότητες των ομάδων άσκησης πίεσης (λόμπι) και μόνο οι 10 από αυτές απαγορεύουν πλήρως την αδιαφανή χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί τα νομοθετικά σώματα των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν την διαφάνεια ως προς τις δραστηριότητες των ομάδων πίεσης και τη χρηματοδότηση των εκλογικών εκστρατειών των πολιτικών κομμάτων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης