Ιαπωνία: Αγνοεί χαμηλούς μισθούς - μειωμένη κατανάλωση και τυπώνει γεν

Εκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας για περισσότερη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή τύπωμα χρήματος για αγορά τίτλων, για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Την απόφαση αυτή έλαβε, καθώς ο στόχος της για 2% ετήσιο πληθωρισμό φαίνεται απίθανο να πιαστεί μετά την ανακοίνωση για μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο και την ταυτόχρονη μείωση των μισθών για 12ο συνεχόμενο μήνα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε πως θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ώστε η νομισματική βάση να επεκταθεί με ετήσιο ρυθμό 80 τρισ. γεν (ή 724 δισ. δολ.) αντί των 60-70 τρισ. γεν του παρελθόντος.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως το σχέδιο του πρωθυπουργού Shinzo Abe για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας επλήγη από την κάμψη της κατανάλωσης μετά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των πωλήσεων τον Απρίλιο σε 8%, από 5% που ήταν.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας τόνισε πως η οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο του δυνητικού της, παρά την επίδραση της φορολογικής αύξησης στις πωλήσεις. Εάν, ωστόσο, συνεχιστεί η πτωτική πίεση στις τιμές, υπάρχει βραχυχρόνια ο κίνδυνος να καθυστερήσει η αναστροφή της αποπληθωριστικής ψυχολογίας.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έπεσε στο 1%, ενώ ο στόχος για 2% αφορά το 2015.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης