Η τρόικα σταμάτησε τις 100 δόσεις θεωρώντας ότι θα ζημιώσουν σοβαρά τα δημόσια έσοδα μεγαλώνοντας το έλλειμμα του 2015

Η τρόικα λέει όχι στην ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία την θεωρεί σχεδόν... καταστροφική για τα δημόσια έσοδα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Στην ουσία έχουμε μια διαρκή κόντρα για το θέμα δεδομένου ότι το σίριαλ των 100 δόσεων μετρά ήδη 1 χρόνο! Παράλληλα η τρόικα φαίνεται να δικαιώνεται αφού πάνω από 1.000.000 πολίτες σταμάτησαν να πληρώνου για να μπουν στη ρύθμιση.

Τώρα η κυβέρνηση - που έσπευσε να πάει το θέμα στην Βουλή μονομερώς για τα... μάτια του κόσμου - θα πρέπει να βρεί τα περίφημα "ισοδύναμα μέτρα" για να πείσει τους τροϊκανούς.

«Αδιανόητο και ανέφικτο να αλλάξει ψηφισμένος νόμος» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω, στις αποφάσεις της, απλώς η τρόικα μάς πιέζει για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει» εκτίμησε.

Επίσης η Δημοκρατική Αριστερά κάλεσε με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση «να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ: «ο νέος γύρος απαιτήσεων της τρόικας αποκαλύπτει πόσο απέχει από την πραγματικότητα η υπεραισιοδοξία που καλλιεργείται για το «τέλος του μνημονίου».

Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει κάθε ιδέα απόσυρσης του μέτρου των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας απολύτως σαφές στους δανειστές ότι τόσο η φοροδοτική ικανότητα, όσο και η οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων έχει καταρρεύσει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης