Η σύγκρουση : Ο Ντράγκι θέλει να τυπώσει ευρώ, η Γερμανία θέλει να συνεχιστεί η λιτότητα

Ο Ντράγκι θέλει να τυπώσει ευρώ και να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Η Γερμανία θέλει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και να διατηρηθεί ανέπαφο το δόγμα της σκληρής λιτότητας και αυστηρής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρώπη.

Ο 67χρονος Ντράγκι δεν πτοείται από την σύγκρουση αυτή και χθες, για ακόμη μια φορά, έστειλε το μήνυμα ότι εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Federal Reserve.

Οι αντίπαλοί του (κυρίως Διοικητές Τραπεζών με αρχηγό τον Γερμανό Βάιντμαν) λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση, από ξένα μέσα ενημέρωσης διέρρεαν φήμες ότι ο Ιταλός τραπεζίτης επιθυμεί να παραιτηθεί από τη θητεία του (που κανονικά λήγει σε 5 χρόνια) για να διαδεχθεί τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο προεδρικό αξίωμα της Ιταλίας.

Γερμανικά και άλλα ΜΜΕ, περιγράφουν το κλίμα ανάμεσα στον Ντράγκι και πολλούς διοικητές εθνικών τραπεζών «εξαιρετικά τεταμένο». Εκείνο που του καταλογίζουν είναι το αυταρχικό του στιλ και η έλλειψη επικοινωνίας για αποφάσεις που παίρνει και δημοσιοποιεί χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.

Την ένταση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ επιβεβαιώνει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, βάσει του οποίου αν ο Ντράγκι επιμείνει και τελικά προχωρήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ο Βάιντμαν θα παραιτηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Οι προσπάθειες του κεντρικού τραπεζίτη να σώσει την Ευρωζώνη προσκρούουν στο τείχος που έχει υψώσει το Βερολίνο, τονίζει η εφημερίδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης