Η Ισπανία έσωσε Τράπεζά της με... θαλασσοδάνειο 19 δισ. ευρώ

Bankia

"Τυφλό" δάνειο ύψους 19 δισ. ευρώ έδωσε η Ισπανική κυβέρνηση στην τράπεζα Bankia, για να την διασώσει. Η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση για τη διάσωση της Bankia, (τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας), προκειμένου να ξεπεραστεί το έλλειμμα από τοξικά στεγαστικά δάνεια που είναι πλέον αδύνατον να εξοφληθούν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι η κυβερνητική παρέμβαση για την διάσωση της τράπεζας Bankia δεν θα αναγκάσει τη Μαδρίτη να αναζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. 

Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πως θα αποπληρωθεί το κρατικό δάνειο. Ανώτερος οικονομολόγος της Βρετανικής τράπεζας Standard Chartered δήλωσε ότι ενδεχομένως το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης να χορηγήσει τα χρήματα για την αποπληρωμή του δανείου, μιας και η Bankia δεν θα είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει.

Οι κυβερνήσεις στην Δύση δεν θέλουν να επαναλάβουν το "λάθος" που έγινε με την Leeman Brothers, η οποία αφέθηκε στην τύχη της, προκαλώντας όμως με την πτώχευσή της, τεράστιες ζημίες στο σύνολο της οικονομίας, πολύ μεγαλύτερες από το κόστος διάσωσής της..!

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης