Η ελληνική οικονομία απειλείται (και) από... μαζική αποχώρηση των μεγάλων εταιρειών προς άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ελληνικές και ξένες εταιρείες (πολυεθνικές) σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγοι που ετοιμάζονται να φύγουν, ενώ κάποιες ήδη μεταφέρονται τμηματικά.

1. Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης και η βεβαιότητα ότι η ύφεση θα γίνει χειρότερη. Οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν μεγάλη μείωση των τζίρων τους και... ένα τούνελ χωρίς φως στην άκρη.Το κυρίαρχο πρόβλημα κατά την δική τους αντίληψη είναι η έλλειψη ενός πειστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που οι πολιτικοί αδυνατούν να εκπονήσουν. Διάχυτη είναι η ανησυχία τους ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει...

2. H υπερφορολόγηση. Με το ΦΠΑ στο 23%, τις έκτακτες εισφορές και το σύνολο της φορολόγησης μιας επιχείρησης στο 56%! είναι λογικό να προτιμούν να φορολογηθούν σε άλλες Βαλκανικές χώρες όπως π.χ. η Βουλγαρία με μόλις 10%.

3. Η πιθανή επιστροφή στη δραχμή..! Υπάρχει πλέον ο φόβος ότι αυτό μπορεί να συμβεί πριν την επόμενη δόση των 80 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα η 6η δόση των 8 δισ. εκταμιεύτηκε μετά από έντονες αντιδράσεις στο ΔΝΤ, κάτι που προδιαθέτει για τη συνέχεια. Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, οι μεγάλες εταιρείες θέλουν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε γειτονικές χώρες. Μόλις χθές ο κ. Μπαρόζο παραδέχτηκε ότι "μια επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή δεν είναι απίθανη".

4. Το φοροκυνηγητό που συνοδεύεται από διασυρμούς προσώπων... Πρόκειται για επιχειρηματίες που κάτω από την πίεση του κράτους, θα μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους εκτός Ελλάδος, ώστε να συνεχίσουν με νέες εταιρείες τους, την δραστηριότητά τους. Μιλάμε για μικρότερες επιχειρήσεις που ουσιαστικά θα προστεθούν στην φυγή των μεγάλων.

Οι επιπτώσεις από την φυγή των μεγάλων ( και μικρών... ) εταιρειών θα είναι δυσμενέστατες. Το κράτος θα απωλέσει μεγάλα ποσά από φόρους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απολυθούν, ο οικονομικός ιστός της χώρας θα διαρραγεί καταστροφικά.

Να σημειωθεί ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες της χώρας ετοιμάζονται για μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή. Πώς; Με σχεδιασμούς για το ποιά προιόντα δεν θα εισάγονται πια λόγω... ακρίβειας (θα γίνουν είδη πολυτελείας), με αλλαγές στα λογισμικά και λογιστικά προγράμματα, με προσδιορισμό των υποκαταστημάτων που πρέπει να κλείσουν, την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό (για να παραμείνουν...  ευρώ), κ.λπ.

Ένα καλό παράδειγμα εταιρείας που σκέπτεται μια τέτοια... έξοδο είναι η 3Ε (Coca-Cola), η οποία είχε προειδοποιήσει "να μην αυξηθεί το ΦΠΑ των αναψυκτικών στο 23%". Ήδη μετέφερε την Διοίκηση και τις οικονομικές υπηρεσίες στη Σόφια... Έπεται συνέχεια με την παραγωγή;

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης