Επιτέλους "λογικοποιούν" τους φορολογικούς ελέγχους

Οι αριθμοί λένε κάποιες φορές την αλήθεια. Στο Ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν καταγεγραμμένες οφειλές 43 δισ. ευρώ από Εφορίες και Τελωνεία που είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους... πρόστιμα! Αυτό σημαίνει ότι οι  ελεγχόμενες επιχειρήσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να τα πληρώσουν γιατί υπερβαίνουν τις πραγματικές δυνατότητές τους.

Η... κορωνίδα των άδικων προστίμων, ήταν φυσικά το περίφημο "ρίξιμο των βιβλίων" όπου στη συνέχεια επί υποθετικών ποσών -στο τριπλάσιο και πλέον του τζίρου- υπήρχαν υποθετικά κέρδη, υποθετικές καταβολές ΦΠΑ και εντέλει "πραγματικά" πρόστιμα (που όμως καταντούσαν και αυτά υποθετικά μιας και ήταν αδύνατον να εισπραχθούν).

Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, φέρεται αποφασισμένη να απαλύνει σημαντικά την πίεση από πρόστιμα και άλλα μέτρα που αδικούσαν τις επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα βαριά πρόστιμα δεν αφορούσαν τα οικονομικά μιας επιχείρησης αλλά τα τυπικά.

Έτσι λοιπόν:

  • Δεν θα "ρίχνονται" πια τα βιβλία μιας επιχείρησης.
  • Δεν θα υπάρχει κανένα πρόστιμο αν σε μια επιχείρηση εντοπιστούν παραβάσεις για πρώτη φορά.
  • Τα πρόστιμα δεν μπορεί να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ανά περίπτωση (πλην των εικονικών όπου θα φθάνει τις 300.000 ευρώ).
  • Για ένα πλήθος παραβάσεων δεν θα υπάρχει πρόστιμο, αν η επιχείρηση νωρίτερα έχει γνωστοποιήσει και αποκαταστήσει την αταξία.
  • Όποιες επιχειρήσεις πληρώσουν το πρόστιμο, εφόσον δεν υπάρξει άλλη παράβαση στα επόμενα δύο χρόνια, θα έχουν 30% επιστροφή του.

Το νέο ελαστικότερο ποινολόγιο, θα έλθει στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης