Εξουσίες...υπουργού Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Εκχώρηση αυξημένων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορεί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας στα κράτη της ευρωζώνης που λαμβάνουν έξωθεν οικονομική βοήθεια - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία - προβλέπει εμπιστευτικό έγγραφο που κυκλοφορεί «στο υψηλότερο επίπεδο» στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Σύμφωνα με την «Guardian», που είδε το δισέλιδο έγγραφο, κάποιες από τις προτάσεις του, όπως η προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ από τις χώρες οι οποίες επανειλημμένως δεν τηρούν τους όρους της βοήθειας που λαμβάνουν από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, έχουν ήδη εγκαταλειφθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων αντιδράσεων που πυροδότησαν. Σθεναρή αντίσταση φέρεται να συναντά και η πρόταση εναρμόνισης των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των πολιτικών για την αγορά εργασίας και των χρηματοπιστωτικών κανονισμών - όλα αυτά στο πλαίσιο της προώθησης, πρωτίστως από τη Γερμανία και ακολούθως από τη Γαλλία, μιας «δημοσιονομικής ένωσης».

Υπό συζήτηση εντούτοις παραμένει η εκχώρηση αυξημένης δυνατότητας παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο «ένας πιο παρεισφρητικός έλεγχος των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών από την ΕΕ», ώστε να επιτευχθεί «υψηλότερος βαθμός οικονομικής σύγκλισης» στην ευρωζώνη.

Στα «πιθανά περαιτέρω βήματα» περιλαμβάνεται η ενίσχυση των δικαιωμάτων της Κομισιόν και του Eurogroup να εξετάζουν εκ των προτέρων «όλα τα μεγάλα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης» και να επιβάλλουν κυρώσεις εφόσον οι συστάσεις της Επιτροπής αγνοούνται. Ο Ρόμπαϊ εγείρει επίσης το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ανταμοιβή της ορθής δημοσιονομικής συμπεριφοράς εντός της ευρωζώνης - και την τιμωρία των δημοσιονομικά απείθαρχων χωρών.

Οι χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς της ευρωζώνης ενδεχομένως να αναγκάζονται μελλοντικά να υποβάλλουν προσχέδια προϋπολογισμού «για έγκριση» στο Eurogroup και την Κομισιόν. «Ενας προϋπολογισμός που υιοθετείται χωρίς να εναρμονίζεται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα μπορούσε να θεωρείται παράβαση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το εμπιστευτικό έγγραφο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ. Ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, εντούτοις, εμφανίζεται να διαφωνεί κάθετα με το Βερολίνο σε ό,τι αφορά τα ευρωομολόγα, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα ισχυρό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης - υπό την προϋπόθεση ότι το οποιοδήποτε «μοίρασμα» του χρέους της ευρωζώνης μεταξύ όλων των κρατών-μελών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Και τελειώνει:«Πέραν των εργαλείων σταθεροποίησης, κάποια διαρθρωτικά βήματα για την εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα».

Πηγή: 
tanea.gr

Δείτε επίσης