Ενισχύθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τα πρώτα 18 δισ. ευρώ

Ξεκλείδωμα ευρώ

Με κεφάλαια 18 δισ. ευρώ ενισχύθηκαν ήδη οι 4 μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας. Έτσι «αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Ταυτόχρονα», προσθέτει η ανακοίνωση «οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τoυς Financial Times, η Εθνική έλαβε 7,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται για μετρητά πάντως αλλά για ομόλογα του EFSF με τα οποία μπορούν να δανειστούν...

Τα 18 δισ. ευρώ αποτελούν το πρώτο μέρος των 25 δισ. ευρώ που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, όπως αυτό συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011.

Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες έχουν πάρει παράταση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους (ισολογισμών).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης