Διαρκής αύξηση των χρεοκοπιών στην Ευρώπη - Οι 4 αιτίες

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 διαμορφώνονται οι χρεοκοπίες στην Ευρώπη, καθώς τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός, η αύξηση του ενεργειακού και μισθολογικού κόστους και η άρση των μέτρων στήριξης της πανδημίας δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες για τις επιχειρήσεις, διαπιστώνει η DBRS.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για επιπτώσεις στις τράπεζες και χτυπά καμπανάκι για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς το κύμα των χρεοκοπιών πλήττει ιδιαίτερα κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Όπως σημειώνει η DBRS, ο αριθμός των χρεοκοπιών στην Ευρώπη  βρισκόταν σε σταδιακή αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2017, όμως η τάση αυτή διεκόπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των πρωτοφανών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Από τις αρχές του 2022, ο ρυθμός των χρεοκοπιών άρχισε να αυξάνεται και πάλι, τάση η οποία συνεχίζεται και το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 8,4% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, για να φτάσουν στα υψηλά 8 ετών.

Η DBRS σημειώνει ότι η αύξηση των χρεοκοπιών στην Ευρώπη αντανακλά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό, τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, το αυξανόμενο  μισθολογικό κόστος και την άρση των μέτρων στήριξης του κορωνοϊού.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης