Διάταξη στη Βουλή για την απαλλαγή δυο ενοικίων - Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης τους για τα πάγια έξοδα τους

Την απαλλαγή καταβολής ενοικίου για το πρώτο δίμηνο του έτους για όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου (με αποζημίωση των ιδιοκτητών κατά 80% για τα φυσικά πρόσωπα και 60% για τα νομικά πρόσωπα) και ένα νέο σχέδιο ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων με ανώτατο ποσό τα 3 εκατ. ευρώ, συν αναστολή πληρωμής επιταγών προβλέπει διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα:

• Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία, που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, απαλλάσσονται από την καταβολή ενοικίου το πρώτο δίμηνο του έτους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος και όχι επί της απώλειας. Επίσης, τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται.

• Στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με ποσά έως 3 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αφορά πάγιες δαπάνες (μισθοδοσίας, λογαριασμών κ.λπ.), αφού προηγουμένως αφαιρεθούν δαπάνες που έχουν καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. 

• Οσες επιταγές εμφανιστούν από τις 2 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τις επιταγές που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Για επιταγές που είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται η παράταση της αναστολής κατά επιπλέον 45 ημέρες. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης