Γιούνκερ: Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, χάνουμε κι εμείς

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, είπε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, πρόσθεσε, «δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup «τα βάζει» με τη Γερμανία και την Α. Μέρκελ καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά .

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80 % επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60 %. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Απαιτείται η κοινοτικοποίηση των πολιτικών δομών

Στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, αλλά για μια άλλη υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη» είπε στον ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι που τον επισκέφθηκε στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός που επανέλαβε ότι απαιτείται η κοινοτικοποίηση των πολιτικών δομών για την σταθερότητα, μόνο καλά λόγια είχε να πει για το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του Δουβλίνου και βέβαια ο ιρλανδός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση της χώρας του δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Ελλάδας.

Η Μέρκελ αντλεί οφέλη από την κρίση

Η καγκελάριος Μέρκελ κερδίζει πόντους από την κρίση, αποφαίνεται δημοσκόπηση του ινστιτούτου FORSA που θέλει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να βελτιώνουν κατά μία μονάδα τη θέση τους και να φτάνουν το 34%. Αντίθετα στην πολιτική ανυπαρξία οδηγούνται οι Φιλελεύθεροι (FDP) που πέφτουν στο ιστορικό χαμηλό του 2%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 78% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Υπέρ της Ελλάδας μόνο το 44%.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης