Γαλλία και ΗΠΑ πιέζουν να τυπωθεί ευρώ.- Μόνο η Μέρκελ αντιδρά. Οι θέσεις των δύο πλευρών.

Η κρίση του ευρώ έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, τέτοιες που οικονομολόγοι θέτουν ως πιθανότητα την ίδια την ύπαρξή του. Οι επιθέσεις των κερδοσκόπων αφορούν πλέον και χώρες "υπεράνω υποψίας", όπως η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο. Εν ολίγοις μόνον η Γερμανία είναι στο απυρόβλητο -κερδίζει μάλιστα αφού δανείζεται με ομόλογα που έχουν επιτόκιο ακόμη και... 0,8% - όμως κι αυτή χάνει από την διαρκή μείωση των εξαγωγων προς τις χώρες της ύφεσης.

Η αλήθεια είναι πως το ευρώ δεν είναι παρά το μάρκο... μεταμφιεσμένο! Η Γερμανία καθορίζει την πορεία του εκτιμώντας το στενό εθνικό συμφέρον της. Όμως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης βλέπουν με τρόμο τους λαούς τους να είναι σε διαρκή λιτότητα και τα οικονομικά αδιέξοδα να χειροτερεύουν.

Το molonoti.gr, είχε έγκαιρα ενημερώσει τους αναγνώστες του, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τυπωθούν ευρώ. Ηδη Γαλλία και ΗΠΑ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η Μέρκελ αρνείται.

* Η Γαλλία υποστηρίζει ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει απεριόριστες δυνατότητες αγοράς ομολόγων και δανεισμού, τυπώνοντας χρήμα ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις των αγορών στα κρατικά ομόλογα. Αυτή την άποψη συμμερίζονται και οι Αμερικανοί, αφού η δική τους κεντρική τράπεζα έχει κάνει το ίδιο. Η Γαλλία έχει προτείνει επίσης ως εναλλακτική λύση να μετρατραπεί ο προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός (EFSF) σε τράπεζα, εξασφαλίζοντας κεφαλαια από την ΕΚΤ.

* Κατηγορηματικά αντίθετη με τέτοιου είδους εμπλοκή της ΕΚΤ είναι η Γερμανία, η οποία επιθυμεί περιορισμένες αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την κεντρική τράπεζα (όπως κάνει τους τελευταίους μήνες) αλλά είναι αντίθετη στο τύπωμα χρήματος και στον απευθείας δανεισμό χωρών. Επικαλείται δε το καταστατικό της ΕΚΤ, στο οποίο προβλέπεται ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να δανείζει χώρες, παρά μόνο τράπεζες και διεθνείς οργανισμούς.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση για δανεισμό του ΔΝΤ από την ΕΚΤ και στη συνέχεια το Ταμείο να μπορεί να δανείζει ευρωπαϊκές χώρες. Από το Βερολίνο συνεχίζουν να υπάρχουν ενστάσεις για δύο λόγους: α) φοβούνται την αύξηση του πληθωρισμού, παρότι πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η ύφεση και β) πιστεύουν ότι οι νομισματικές λύσεις θα χαλαρώσουν τη δημοσιονομική λιτότητα και την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Σχόλια

η κυρα Μερκελ θελει ντε και καλα να μας παει σε μια παγκοσμια κυβερνηση, για πολλους λογους. ειναι στα σχεδια τους απ το 2001 με τους G8 στην Genova.. ετσι θα μας ελεγχουν καλυτερα αυτοι οι καλοι ανθρωποι (για το καλο μας) βρε παιδι μου!!!!!!!

Δείτε επίσης