Βρεφικό γάλα σε σούπερ μάρκετ Καταργείται το μονοπώλιο των φαρμακείων μετά από 23 χρόνια.

Το βρεφικό γάλα θα πωλείται από τα σούπερ μάρκετ, σπάζοντας το επί 23 χρόνια μονοπώλιο διάθεσής του από τα φαρμακεία, που είχε ως αποτέλεσμα να είναι ακριβότερο έως και 80% σε σχέση με την ΕΕ.

Φθηναίνει κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2012 το γάλα για βρέφη έως έξι μηνών, ανακουφίζοντας... οικονομικά χιλιάδες οικογένειες.

Κι αυτό επειδή... σπάει το επί 23 χρόνια μονοπώλιο διάθεσής του από τα φαρμακεία, που είχε ως αποτέλεσμα να είναι ακριβότερο έως και 80% σε σχέση με τα αντίστοιχα γάλατα σε κράτη της ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε χθες μαζί με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την έκδοση κοινής απόφασης με την οποία απελευθερώνεται η διάθεσή του. Ετσι τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε μάλιστα σε συμφωνία με τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις αλυσίδες λιανικής ώστε οι τιμές να κατέβουν 20%.

Τα γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών) και τρίτης (από ενός έτους και πάνω) πωλούνται κανονικά από τα σούπερ μάρκετ, ενώ για τα γάλατα πρώτης ηλικίας ο υπουργός Ανάπτυξης -που είχε κάνει την εξαγγελία απελευθέρωσης από τον περασμένο Ιούνιο- βρήκε εμπόδιο στην άρση των αγορανομικώς ελεγχόμενων κερδών από τον κ. Λοβέρδο, τον ΕΟΦ και τους φαρμακοποιούς. Πριν από περίπου ένα μήνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδότησε την αναγκαιότητα άρσης των περιορισμών του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Ακριβότερα
Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται ακριβότερα όχι μόνο σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης αλλά και με τα παρασκευάσματα δεύτερης και τρίτης βρεφικής ηλικίας, τα οποία πωλούνται ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ και της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας της μάρκας Αlmiron της εταιρείας Νutricia σε συσκευασία 900 gr πωλείται στα φαρμακεία πάνω από 25 ευρώ (16,95 ευρώ στην Ισπανία), ενώ τα παρασκευάσματα για τη δεύτερη και τρίτη βρεφική ηλικία κοστίζουν κατά μέσο όρο 17,6 ευρώ. Ομοίως κυμαίνονται οι τιμές παρασκευασμάτων μάρκας ΝΑΝ της Νestle όπου οι συσκευασίες 400 gr 1ης βρεφικής ηλικίας κοστίζουν 11,3 ευρώ στα φαρμακεία, ενώ τα αντίστοιχα 2ης βρεφικής ηλικίας κοστίζουν κατά μέσο όρο 7,05 ευρώ.

Από την έρευνα επίσης προέκυψε ότι παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος σε σκόνη 1ης βρεφικής ηλικίας μάρκας Aptamil της εταιρείας Milupa σε συσκευασία 800 gr πωλούνται στα ελληνικά φαρμακεία γύρω στα 19,2 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα παρασκευάσματα για τη δεύτερη και τρίτη βρεφική ηλικία κοστίζουν κατά μέσο όρο 13,85 ευρώ. Το ίδιο προϊόν πωλείται στα σούπερ μάρκετ της Αγγλίας περίπου 9,5 λίρες (δηλαδή 11 ευρώ) με ίδια τιμή και για τις τρεις ηλικιακές ομάδες. Ενώ στην Ισπανία κοστίζει 12,5 ευρώ το 1ης ηλικίας και 11 ευρώ τα αντίστοιχα 2ης και 3ης βρεφικής ηλικίας.

Επίσης το Hipporganic των 400 γρ. πωλείται στα 14,59 ευρώ στην Ελλάδα και 8,09 ευρώ στη Μ. Βρετανία.

Εντονη είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την απελευθέρωση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, επικαλούμενος σχετική κοινοτική οδηγία αλλά και γνωμοδότηση του ΕΟΦ. Καταγγέλλει δε το υπουργείο Ανάπτυξης πως «κάνει άλλο ένα δωράκι στα σούπερ μάρκετ».

 

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης