Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Μονόδρομος η εισαγωγή στο νόμο για νέο ξεκίνημα.
Ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών αποτελεί ο νόμος 3869/2010 με βάση τον οποίο έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μειώνουν τα χρέη. Την επισήμανση κάνει η Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία έχει συμπαρασταθεί σε δανειολήπτες του νησιού, τους οποίους έχουν δικαιώσει τα αρμόδια δικαστήρια.
«Για τον καταναλωτή, τον μη έχοντα εισόδημα, για τον μη έχοντα περιουσιακά στοιχεία και τον ευρισκόμενο κάτω από το "βραχνά" της υπερχρέωσης, μονόδρομος είναι η εισαγωγή στο ν.3869/2010 για ρύθμιση και "κούρεμα" χρέους, και προοπτική πλέον για ένα νέο ξεκίνημα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του δανειολήπτη», επισημαίνει η κ. Ιωάννα Μελάκη, σε συνέντευξή της στην «Ε».
Οσοι έχουν χρέη σε τράπεζες και ταυτόχρονα βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση μπορούν να «κουρέψουν» το χρέος τους; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
«Οσοι δανειολήπτες δεν έχουν την πτωχευτική ιδιότητα, δηλαδή δεν είναι έμποροι, και είναι φυσικά πρόσωπα ή επαγγελματίες και έχουν χρεωθεί σε τράπεζες ή σε τρίτους, και έχουν αδυναμία πληρωμής του χρέους τους, διότι δεν έχουν εισόδημα λόγω ανεργίας ή άλλων κοινωνικών συνθηκών (ασθένεια), ή το χρέος τους υπερβαίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί λόγω του μεγάλου μεγέθους του, καθώς ο δανειολήπτης δεν έχει εισόδημα, στην κρίση του Ειρηνοδικείου είναι να προβεί σε ένα μεγάλο "κούρεμα" της τάξης μέχρι 100%».
Τα δικαστήρια της Κρήτης έχουν δικαιώσει δανειολήπτες. Πόσες δικαστικές αποφάσεις έχουμε μέχρι σήμερα και τι αφορούν;
«Τα Ειρηνοδικεία της Κρήτης καθημερινά εκδίδουν αποφάσεις, οι περισσότερες των οποίων δικαιώνουν τους δανειολήπτες-καταναλωτές. Βασική προϋπόθεση για τη νικηφόρα απόφαση κάθε δανειολήπτη είναι η αίτησή του ή και τα προσκομιζόμενα στοιχεία να είναι αληθινά.
Τα δικαστήρια της Κρήτης συμμερίζονται τη φτώχεια και την αδυναμία των δανειοληπτών.
Περίπου 12 νικηφόρες αποφάσεις για ρύθμιση χρεών έχουν δημοσιευτεί από τα Ειρηνοδικεία, παγκρήτια, με τη συνδρομή της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Στις περισσότερες είχαμε εκτός από τη ρύθμιση του χρέους, ένα σημαντικό "κούρεμα", και αφορούσε άνεργους, ΑμεΑ, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους».
Τι συμβουλές θα δίνατε σε δανειολήπτες και σε τράπεζες;
«Καλούμε τους δανειολήπτες να διώξουν το φόβο, από τις πιέσεις των δανειστών και των συνεργατών αυτών, να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις του ν.3869/2010, να εμπιστευτούν τις πιστοποιημένες από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών, μεταξύ αυτών και την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.
Καλούμε τις τράπεζες να ξαναεμπιστευτούν τους δανειολήπτες πελάτες τους, στις ρυθμίσεις που τους καλούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν, να είναι ειλικρινείς, να μην περικλείουν αδιαφανείς και δυσνόητους όρους.*
Τι να προσέχουμε
Τι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι δανειολήπτες; Η Ιωάννα Μελάκη προτείνει:
* Να κάνουν έρευνα αγοράς, σχετικά με το ύψος του επιτοκίου.
* Εάν το επιτόκιο είναι σταθερό ή κυμαινόμενο.
* Τον τρόπο πληρωμής του δανείου αλλά και τη διάρκεια αποπληρωμής αυτού.
* Να μην περιέχει η σύμβαση καταχρηστικούς όρους.
* Πριν υπογράψουμε τη σύμβαση θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με ηρεμία, νηφαλιότητα, να συμβουλευόμαστε την πλησιέστερη σε μας Πιστοποιημένη Ενωση Καταναλωτών, προκειμένου να μας εξηγηθούν, εάν υπάρχουν, δυσμενείς όροι και όροι με καταχρηστικότητα.
* Να προσέχουμε, να δανειζόμαστε στο πλαίσιο της οικονομικής δυνατότητάς μας, για να μπορούμε να προβούμε, στην εξυπηρέτηση της δόσης ανά μήνα, χωρίς να αντιμετωπίσουμε αδυναμία πληρωμής της δόσης.