Για τις "αποτυχίες" του σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση και την "ευρωπαϊκή προκατάληψη" της ηγεσίας του, επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση και την "ευρωπαϊκή προκατάληψη" της ηγεσίας του, στην επιστολή με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του ο οικονομολόγος Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος αποχώρησε από τον συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό θεσμό.
Ο Ντόιλ επικρίνει το ΔΝΤ διότι δεν ενημέρωσε, παρότι είχε όλες τις προειδοποιητικές ενδείξεις από τους ειδικούς του έγκαιρα και "όφειλε" να το πράξει, την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα τις "αποσιώπησε", κάτι που χαρακτηρίζει "αποτυχία πρώτης γραμμής". Εκτιμά ότι δεν πρόκειται για "ανικανότητα" αλλά για μια ένδειξη πως το Ταμείο απέφυγε να αναλάβει τις "ευθύνες του". Ο οικονομολόγος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, η Δανία και το Ισραήλ, κάνει λόγο για "αποτυχίες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση" αλλά και "ευρωπαϊκή προκατάληψη" στο ΔΝΤ, προβλήματα που, όπως τονίζει, "βαθαίνουν" και επεκτείνονται "στο σύνολο του οργανισμού".
Το ΔΝΤ διευθύνεται πάντοτε από ευρωπαίους, κάτι που έχει αποδειχθεί "καταστροφικό" τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει, ενώ "ακόμα και η σημερινή γενική διευθύντριά του", η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, παρά "το φύλλο της, την ακεραιότητά της και το ζήλο της", δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει "την θεμελιωδώς αθέμιτη φύση της διαδικασίας επιλογής (της)", έγραψε ο Ντόιλ στην επιστολή του, που έχει ημερομηνία 18 Ιουνίου.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, είπε απλά ότι "οι παρατηρήσεις" του Ντόιλ ήταν "γνωστές και είχαν δημοσιοποιηθεί" εδώ και καιρό. Πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν "αποσιωπήθηκε" καμιά άποψη από το Ταμείο.