Μονον τις Τράπεζες...

Πρώτα οι Τράπεζες...

 

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν πιστεύει στα κενά. Αν κλείσει μια επιχείρηση, κάποια άλλη θα πάρει τη θέση της. Γι αυτό και είναι εναντίον του κρατισμού: "Αφήστε την αγορά να αυτορυθμίζεται" είναι το δόγμα. Στον κανόνα αυτό υπάρχει μια εξαίρεση. Οι Τράπεζες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεκίνησε με την κατάρρευση της Leaman Brothers. "Δεν έπρεπε να την αφήσουμε να πέσει" λένε τώρα οι νεοφιλελεύθεροι. "Το κόστος που προέκυψε ήταν αφάνταστα μεγαλύτερο από το να την σώζαμε"'

Εδώ δεν λειτούργησε το γνωστό "έκλεισε μια τράπεζα κάποια άλλη θα πάρει την θέση της". Οι κερδοσκόποι επέβαλαν τους δικούς τους όρους με αποτέλεσμα ολόκληρα κράτη να είναι υπό πτώχευση, επειδή μια τράπεζα αφέθηκε στην τύχη της.

Το ερώτημα είναι: Σώζοντας τις Τράπεζές σου, σώζεις και την οικονομία σου; "Ναι" λέγει και η κυβέρνηση Σαμαρά που είναι έτοιμη να δώσει τεράστια ποσά σε 4 τραπεζίτες ώστε στη συνέχεια "τα χρήματα αυτά να δίδονται για δάνεια σε επιχειρήσεις και πρόσωπα".

Με δεδομένο ότι τα χρήματα που δίδονται στις Τράπεζες είναι των φορολογουμένων, το ερώτημα είναι γιατί δεν αποπληρώνουν και δάνειά τους. Αν δηλαδή η κυβέρνηση έλεγε στι Τράπεζες, "πάρτε 40 δισ. ευρώ και αφαιρέστε τα από τα δάνεια των νοικοκυριών" δεν θα ήταν πιο τίμιο; Θα ήταν, αλλά το σύστημα θέλει και τα 40 δις. ευρώ και τα σπίτια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που έφτασαν στην αδυναμία εξ αιτίας της κρίσης αλλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

                  molonoti.gr