Paulo Coelho: Ναι στην πειρατεία

Paulo Coelho

«Πειρατές όλου του κόσμου ενωθείτε και κατεβάστε όλα μου τα βιβλία δωρεάν!» προέτρεψε από το προσωπικό του ιστολόγιο ο διάσημος βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο.

Με αυτόν τον τρόπο ανακοίνωσε στα εκατομμύρια των αναγνωστών του ότι αποφάσισε να ακολουθήσει «ένα νέο και ενδιαφέρον σύστημα προώθησης των τεχνών» στο «The Pirate Bay» που θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους για το παράνομο «κατέβασμα» (illegal downloading) πολιτιστικών προϊόντων. Ο ίδιος μάλιστα υπογράφει στο τέλος του σημειώματός του ως «πειρατής Κοέλιο».

 Το 1999 συγκεκριμένα κυκλοφόρησε στη Ρωσία μια πειρατική εκδοχή του «Αλχημιστή» στο διαδίκτυο και αυτό, αντί να βλάψει τις πωλήσεις του έντυπου βιβλίου, τις αύξησε εντυπωσιακά. Το 2002 είχαν φτάσει το 1 εκατομμύριο αντίτυπα ενώ σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια.

Ο Κοέλιο αναφέρει χαρακτηριστικά «κατεβάστε ελεύθερα τα βιβλία μου, κι αν σας αρέσουν, αγοράστε και το έντυπο βιβλίο» προσθέτοντας ότι οι «πωλήσεις των βιβλίων μου αυξήθηκαν» από τότε που διάφοροι αναγνώστες του τα «ανέβασαν» στους σχετικούς ιστότοπους. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι η πειρατεία έκανε ένα καλό παραπάνω σε έναν συγγραφέα που έτσι κι αλλιώς έχει λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του.

Ακόμα δήλωσε:

Οι παλιές καλές ημέρες, τότε που κάθε ιδέα είχε και τον κάτοχό της, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πρώτον, επειδή αυτό που κάνουν όλοι είναι να ανακυκλώνουν τα ίδια, τέσσερα βασικά θέματα: μια ερωτική ιστορία μεταξύ δυο ατόμων, ένα ερωτικό τρίγωνο, τη μάχη για την εξουσία και την ιστορία ενός ταξιδιού. Δεύτερον, επειδή οι συγγραφείς θέλουν αυτά που γράφουν να διαβαστούν κιόλας ανεξάρτητα από το πού τα βρίσκει ο καθένας, σε μια εφημερίδα, σε ένα ιστολόγιο, σε ένα φυλλάδιο ή στους τοίχους

Τέλος προσέθεσε πως:

Οσο πιο συχνά ακούμε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, τόσο περισσότερο φλερτάρουμε με την ιδέα να αγοράσουμε το CD. Το ίδιο ισχύει και με τη λογοτεχνία. Οσο περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν πειρατικά ένα βιβλίο, τόσο το καλύτερο. Αν αρέσει η αρχή στους αναγνώστες, θα αγοράσουν ολόκληρο το βιβλίο την επομένη γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το να διαβάζεις ένα μεγάλο κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από το Bήμα

Δείτε επίσης