Le Soir: «Η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε ότι γνώριζε για τα χρήματα»

Στο γεγονός ότι τόσο η ίδια Εύα Καϊλή όσο και ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι κατέθεσαν ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου γνώριζε για τις βαλίτσες με τα χρήματα στο σπίτι της αναφέρεται νέο άρθρο της βελγικής εφημερίδας Le Soir σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate.

Με τίτλο «To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας», το βελγικό άρθρο περιγράφει αναλυτικά όσα κατέθεσε ο Τζόρτζι στις βελγικές αρχές, ξεκινώντας με τον «εγκέφαλο» του σκανδάλου.

«Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί (σημερινός υπουργός Εργασίας) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε στους ανακριτές ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Παντσέρι, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόρτζι, προσθέτει το δημοσίευμα, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ. «Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά», κατέθεσε.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Παντσέρι διαβεβαίωσε τον ανακριτή ότι η συμφωνία με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής.

Ο «φίλος του Μαρόκου»

Καλύπτοντας τον πρώην εργοδότη του, ο Τζόρτζι είπε τα εξής: «Η συμφωνία με το Μαρόκο ξεκίνησε μετά το 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας, σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ».

Μάλιστα, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή – ο οποίος είναι γνωστός στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως «φίλος του Μαρόκου» – επιβεβαίωσε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν

Σύμφωνα με την περιγραφή του, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», αναφέρεται.

Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η Soir

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά στην αποζημίωσή μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά». Πάντως, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

«Η Εύα γνώριζε για τα χρηματικά ποσά»

Όσον αφορά στην κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε: «Η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Παραδέχεται ότι γνώριζε για το περιεχόμενο της βαλίτσας η Εύα Καϊλή

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…»

Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», σκεπτόμενη ότι ίσως αυτά τα μετρητά είχαν δοθεί εμπιστευτικά από τις κυβερνήσεις στη ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές δράσεις.

«Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει η κ. Καϊλή, σύμφωνα με τη Soir, ενώ περιγράφεται «εμφανώς αναστατωμένη».

 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης