Όταν ο Ομπάμα δίνει εντολή δολοφονίας τζιχαντιστή...

Τον Σεπτέμβριο του 2011, στη βόρεια Υεμένη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA, τύπου Predator, σκότωσαν τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, έναν αμερικανό πολίτη που τότε ήταν 40 ετών. Ήταν ένας αδύνατος, χαρισματικός ιμάμης που είχε σπουδάσει στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Την περίοδο του θανάτου του, ο Αουλάκι προέτρεπε σε δολοφονίες συμπολιτών του στο όνομα του τζιχάντ. Είχε ενταχθεί το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη  και συμμετείχε σε συνωμοσίες ανατίναξης αμερικανικών αεροσκαφών.

Σε ένα αξιόπιστο και λεπτομερώς γραμμένο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (με αγγλικό τίτλο «Objective Troy: A Terrorist, a President and the Rise of the Drone») για τη ζωή του Αουλάκι και την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να βάλει τέλος σε αυτή, ο συγγραφέας Σκοτ Σέιν, δημοσιογράφος των New York Times που καλύπτει θέματα τρομοκρατίας και εθνικής ασφάλειας, χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Αουλάκι χωρίς δίκη ή απόφαση δικαστηρίου, παράδειγμα «λερωμένων χεριών» στην πολιτική.

Η απόφαση ήταν ταυτόχρονα ηθικά επιτακτική και ηθικά απαγορευμένη. «Με αυτή τη δολοφονία ο Ομπάμα αμαύρωσε την υστεροφημία του ακόμη και αν ήταν η λιγότερο κακή εναλλακτική που είχε», υποστηρίζει ο Σέιν.

Είναι γνωστό βέβαια ότι μια φορά τον μήνα σε κλειστή σύσκεψη ο Ομπάμα εγκρίνει δολοφονίες μελών της Αλ Κάιντα (εφόσον πεισθεί). Σε κάποιες επεμβάσεις και παρά την ύψιστη δυνατή οργάνωση, έχασαν τη ζωή τους και αθώοι - ανύποπτοι πολίτες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης