Τα Χριστούγεννα είναι πια περισσότερο μια αφορμή για εμπορική δραστηριότητα, παρά μια θρησκευτική εορτή του Χριστιανισμού. Ακόμα και σε... μουσουλμανικές χώρες ή την Ιαπωνία στολίζουν χριστουγιεννιάτικα δέντρα, στολίζουν βιτρίνες και περιμένουν πελάτες! Στην Ελλάδα ο αναιμικός τζίρος της αγοράς και η περιορισμένη έξοδος, σηματοδοτούν τα πιο φτωχικά Χριστούγεννα εδώ και δεκαετίες. Η οικονομική κρίση βύθισε και την εορταστική αγορά, ενώ τα χειρότερα έρχονται... Το κλασικό ρεβεγιόν περιορίστηκε μάλλον στα σπίτια, παρά με έξοδο σε ρεστωράν όπως παλαιότερα. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε η συνήθης πληρότητα στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Αυτά στην Ελλάδα, γιατί σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τα Χριστούγεννα είχαν και χαρά και καλά ψώνια όπως κάθε χρόνο.
Εκτός από τη Νιγηρία όπου χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, στις πέντε εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα, σημαδεύοντας την ημέρα των Χριστουγέννων στη χώρα. Για όλες τις εκρήξεις την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε σε μία ακόμη εκκλησία στη Νιγηρία, τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, δήλωσαν οι κάτοικοι. Η έκρηξη σε εκκλησία της πόλης Γκαντάκα στα βορειοανατολικά της χώρας είναι η τρίτη σήμερα και σημειώθηκε λίγες ώρες μετά από την έκρηξη μέσα σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα Αμπούζα, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων.
Την ευθύνη για την πρώτη επίθεση σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. «Είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής κατά της εκκλησίας της Μαντάλα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Άμπουλ Κακά, μιλώντας για λογαριασμό της Μπόκο Χαράμ.
Στη δεύτερη έκρηξη σε εκκλησία που σημειώθηκε στην πόλη Τζος, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. «Μία βόμβα εξερράγη. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρία οχήματα κάηκαν. Ένας τοίχος της εκκλησίας έχει καταστραφεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Πλατό, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζος.