Χιλή: Σεισμός 8,2 βαθμών με 5 νεκρούς - Προειδοποίηση για τσουνάμι στον Ειρηνικό

Σαντιάγο, Χιλή

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον τρεις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 βαθμών που έπληξε τις βόρειες ακτές της Χιλής. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έπληξε τις βόρειες ακτές της χώρας. 

Οι Αρχές σε Χιλή και Περού κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν στις παράκτιες περιοχές να τις εγκαταλείψουν τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα). Προειδοποίηση για τσουνάμι και από τις Αρχές στην Χαβάη.

Ζημιές και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε ο σεισμός και σε πόλεις του Περού, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Δεκάδες ισχυρότατοι μετασεισμοί εξακολουθούν να σημειώνονται, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 6,2 βαθμούς.

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από γυναικεία φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού.

Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, της Ονδούρας και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης