Χάρτινο πραξικόπημα κατά Ερντογάν "για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα" - Ο στρατός ελέγχει αεροδρόμια και πόλεις αλλά ο Ερντογάν ανακτά την εξουσία

Σύγχιση για το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρει ότι ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί ο ηγέτης της εξέγερσης, ούτε φαίνεται να έχει η κινητοποποίηση επεκταθεί παντού. Δεν υπάρχει επίσης λαίκή αποδοχή.

Ο Ερντογάν μίλησε μέσω Skype  εμφανώς ταραγμένος δηλώνοντας ότι θα τιμωρηθούν οι υποκινητές. Ζήτησε δε να βγουν όλοι οι πολίτες στους δρόμους ώστε να αποτραπεί το πραξικόπημα.

Η εκτίμηση για χάρτινο πραξικόπημα πάντως που πρώτο διατύπωσε το  molonoti.gr φαίνεται σωστή δεδομένου ότι τις πρωϊνές ώρες ο Ερντογά είχα πάλι τον έλελγχο με συλλήψεις 750 στρατιωιτκών. Έγινε γνωστό πάντως ότι υπάρχουν δεκάδες νεκροί και 1000 τουλάχιστον τραυματίες ενώ στην Άγκυρα ειδικά πραξικοπηματίες ελ΄΄εγχουν ακόμη στρατιωτικά τμήματα που ανθίστανται.

Οι π΄ρωτες πληροφορίες μιλούσαν για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, ο στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς βρίσκονται στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο στρατός διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Ο στρατός έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube) κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό και στελέχη του μιλούν για κίνημα μερίδας του στρατού.

«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία». όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Όμηροι κρατούνται στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα -ανάμεσά τους ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων- μεταδίδει το CNN Turk. Όλες οι πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο «Αττατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης