Υπέρ του Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ η Κάγια Κάλας

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Για ένα ισχυρό ΝΑΤΟ, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στη Ρωσία, να ενισχύσουμε την αποτροπή και τις αμυντικές δαπάνες», ανέφερε σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως προσθέτει η ίδια: «Το συζήτησα διεξοδικά με τον Μαρκ Ρούτε και δεσμεύεται για αυτές τις προτεραιότητες. Η Εσθονία μπορεί να τον υποστηρίξει για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ».

Η υποστήριξή της, όπως σημειώνει το Politico, είναι σημαντική νίκη για τον Ρούτε, ο οποίος αγωνίζεται να αποκτήσει υποστήριξη πέραν της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Η Κάλλας αναγκάστηκε να διαψεύσει ένα πρωταπριλιάτικο αστείο που έλεγε ότι η ίδια είχε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας για να ηγηθεί του ΝΑΤΟ.

Η πιθανότητα του Ρούτε να βρεθεί στη θέση του γενικού γραμματέα μεγάλωσε όταν ένας από τους αντιπάλους του, ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Κρισγιάνις Καρίνς, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός σκανδάλου.

Ο Ρούτε εξακολουθεί πάντως να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε τους όρους του για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ρούτε, στους οποίους περιλαμβάνεται η συνεκτίμηση των «ευαισθησιών των χωρών εκτός ΕΕ». Η Ουγγαρία αντιτίθεται επί του παρόντος στην υποψηφιότητα του Ολλανδού ηγέτη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης