Τσόμσκι: Η Δύση διέλυσε Ιράκ, Συρία, Λιβύη και ευθύνεται για το Ισλαμικό κράτος και το προσφυγικό

Δήλωση Τσόμσκι στην εφημερίδα Χουριέτ: Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 ευθύνεται για την όλη σημερινή κατάσταση. Στην πλήρη αποσύνθεση της περιοχής συνέβαλε επίσης η επίθεση στη Λιβύη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, η χειρότερη επίπτωση της εισβολής στο Ιράκ είναι ότι πυροδότησε την σύγκρουση ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες η οποία οδήγησε και στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δημιούργησε και το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο οι χώρες που ευθύνονται δεν το επιλύουν.

"Τώρα οι χώρες που παράγουν πρόσφυγες δεν επιθυμούν να τους δεχθούν, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρώπη" εξηγεί. Αν η Ευρώπη δεχόταν όλους τους πρόσφυγες, θα αποτελούσαν μόλις το 1-2% του πληθυσμού της. Στις ΗΠΑ υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, αλλά δεν δέχονται πρόσφυγες.

Ο Τσόμσκι συνέκρινε την τούρκικη ελίτ με την ευρωπαϊκή λέγοντας: Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος μπορούν να διδαχθούν από την Τουρκία η οποία είναι η μοναδική χώρα όπου κορυφαία στοιχεία της, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, «όχι μόνο διαμαρτύρονται κατά των εγκλημάτων του κράτους αλλά και αναλαμβάνουν θαρραλέες δράσεις κοινωνικής ανυπακοής για να διαμαρτυρηθούν, υφιστάμενοι ενίοτε αυστηρές κυρώσεις».

Στη Δύση, όπου υπάρχει περισσότερη ελευθερία, οι αντίστοιχοι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης