Το συναποφάσισαν: Θα γίνει δημοψήφισμα για την... ανεξαρτησία της Σκωτίας από την Αγγλία

Εδιμβούργο

Oι Σκωτζέζοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν την γνώμη τους: Μόνοι ή μαζί με τους Άγγλους; Με τις υπογραφές του Ντέιβιντ Κάμερον και του Σκωτσέζου εθνικιστή ηγέτη Αλεξ Σάλμοντ αποφασίστηκε το μεσημέρι στο Εδιμβούργο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2014. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι είναι εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην ένωση με την Αγγλία ( που «μετρά» 305 χρόνια).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιτίθεται στην απόσχιση της Σκωτίας υπό το επιχείρημα ότι ο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρότερο ενωμένο, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό 30-40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία. Ωστόσο μέχρι το 2014 κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη.

Πάντως η ΕΕ έσπευσε να υπογραμίσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία "δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και μέλος της ευρωζώνης"!

Η Σκωτία ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 και απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιο της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης