Το διάγγελμα από κινητό, τα ανοιχτά ιδιωτικά κανάλια και οι μυστικές υπηρεσίες έσωσαν τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν κατάφερε να αποτρέψει το χάρτινο πραξικόπημα μερίδας του Στρατού - κυρίως της Αεροπορίας - από τρία κυρίως γεγονότα:

* Το πρώτο ότι ο Ερντογάν κατάφερε μέσω διαγγέλματος από... κινητό τηλέφωνο να βγάλει οπαδούς του στους δρόμους αποτρέποντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έδινε στους πραξικοπηματίες πλεονέκτημα. Τον έσωσε το Διαδίκτυο που ο ίδιος κυνήγησε με περιορισμούς και καταστολή.

* Ήσαν ανοικτά τα ιδιωτικά κανάλια με αποτέλεσμα οι εικόνες που μετέδιδαν να βοηθούν τον Ερντογάν (σε ένα πραξικόπημα η συσκότιση πληροφοριών είναι η βάση για να επιτύχει). Πάλι τον έσωσε το CNN Turk το οποίο έχει υποφέρει από τον Ερντογάν. Με δεδομένο ότι το Διαδίκτυο είχε μπλοκαριστεί, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες για τον Ερντογάν.

* Οι πραξικοπηματίες δεν είχαν με το μέρος τους την Υπηρεσία πληροφοριών (ελέγχεται απο τον Ερντογάν που έτσι επιτηρεί το καθεστώς του). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κινηματίες να μην μπορέσουν να συλλάβουν ή και να σκοτώσουν τον Ερντογάν, μη γνωρίζοντας ούτε που είναι ούτε πως κινείται. Αυτή η παράμετρος είναι κρίσιμη σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα: Συλλαμβάνεις αυτόν εναντίον του οποίου κινείσαι.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 90 νεκρούς (και πολίτες), πάνω από 1.000 τραυματίες, έχουν γίνει 1600 συλλήψεις στρατιωτικών. Υπήρξε και περιστατικό όπου στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά πολιτών.

Ο Ερντογάν έχει δυο επιλογές, είτε να σκληρύνει την στάση τους και να γίνει πιο αυταρχικός είτε να αντιληφθεί ότι το έχει παρακάνει... Πάντως ο ίδιος ήδη απειλεί με βαρύτατες κυρώσεις τους πραξικοπηματίες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης