Το γερμανικό SPD θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού αυτήν την εβδομάδα

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, δήλωσαν την Τρίτη ότι ελπίζουν να συνομιλήσουν με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες αργότερα αυτήν την εβδομάδα για το σχηματισμό μιας τριμερούς κυβέρνησης.

Οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP, που απέχουν πολύ σε πολλά θέματα, δήλωσαν ότι θα μιλήσουν πρώτα μεταξύ τους για να αναζητήσουν τομείς συμβιβασμού πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις είτε με το SPD είτε με τους συντηρητικούς.

Ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος SPD, Ρόλφ Μούτζενιτς, δήλωσε ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία των δύο μικρότερων κομμάτων να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, αλλά εξακολουθεί να θέλει να μιλήσει με τους πιθανούς εταίρους σε έναν τριμερή συνασπισμό αυτήν την εβδομάδα.

«Θα ήταν καλό αν οι Πράσινοι και το FDP θα επικεντρωθούν επίσης στη συνάντησή μας αυτήν την εβδομάδα για διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο Όλαφ Σοτλς, ο υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος καγκελάριος του SPD από τότε που ανέλαβε η κ. Μέρκελ το 2005, δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο.

«Είμαι αισιόδοξος. Θα καταφέρουμε να χτίσουμε έναν συνασπισμό με πραγματισμό και ετοιμότητα για συνεργασία», δήλωσε ο κ. Σολτς στο Twitter.

Ο συντηρητικός αντίπαλός του Άρμιν Λάσετ, 60 ετών, δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οδήγησε το μπλοκ του CDU/CSU στο χειρότερο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν ποτέ.

Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν είναι υπέρ μιας άλλης συντηρητικής κυβέρνησης: το 71% αντιτίθεται στην προσπάθεια του Λάσετ να γίνει καγκελάριος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey για την εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Η κ. Μέρκελ, η οποία δεν επεδίωξε την πέμπτη θητεία, θα παραμείνει ως προσωρινή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού που θα καθορίσουν την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το SPD, το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας, έλαβε το 25,7% των ψήφων, αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 και μπροστά από το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU με 24,1%. Οι Πράσινοι μπήκαν με 14,8% και το FDP κέρδισε 11,5%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης